Už 2 týždne vianočného leňošenia môžu mať negatívny vplyv na funkciu srdca a pľúc, tvrdia vedci

Vianočné leňošenie na pohovke nášmu zdraviu neprospieva. Rastie nám objem pása, obsah tuku v tele, zhoršujú sa funkcie srdca a pľúc.
vianočné leňošenie

Zdroj: Pexels.com

Štúdia britských vedcov, ktorá bola prezentovaná na poslednej konferencii Európskeho združenia pre štúdium cukrovky (EASD), tvrdí, že už dva týždne bez pohybu stačia na to, aby sa človeku zhoršil metabolický profil, teda pomer medzi svalstvom a tukom v tele, a dokonca aj kardiovaskulárna funkčnosť.

Zdravie môže narušiť dokonca aj krátkodobé sedenie.

Výskum bol realizovaný na skupine mladých a fyzicky aktívnych dobrovoľníkov, ktorí denne prešli oveľa viac ako 10 000 krokov, a mali normálnu hmotnosť.

Vedci u nich pred začatím štúdie zisťovali funkčnosť dýchacej sústavy, merali podiel tuku v tele a tiež srdcovú činnosť.

Potom dobrovoľníci dva týždne sedeli denne viac ako sto minúT, a zároveň výrazne menej chodili.

Po štrnástich dňoch leňošenia boli výsledky štúdie nemilosrdné!

Funkčnosť srdca klesla o 1,8%, zhoršila sa funkčnosť pľúc a okamžite vzrástol podiel tuku v tele, samozrejme na úkor svalovej hmoty.

Účastníkom výskumu sa zároveň zväčšil objem pása a tuk sa začal sústreďovať v oblasti pečene.

Znížila sa citlivosť na inzulín, ktorý kontroluje metabolizmus glukózy. Keďže tkanivá už na tento hormón nereagujú dobre a kontrola glykémie sa môže pozvoľna zhoršovať, otvára sa priestor pre vznik diabetu 2.stupňa.

Dobrou správou ale je, že ak sa začneme hýbať, existuje nádej rýchleho návratu k pôvodnému stavu.

"Dôležitá je pravidelná fyzická aktivita, aby sa neprejavili negatívne následky na našom zdraví, lebo aj malé obmedzenie dennej aktivity môže mať zlý vplyv. Všetci by sme sa mali viac hýbať, stačí denne trochu viac chodiť, " vysvetľuje autorka štúdie Kelly Bowden-Davies.


Prečítajte si aj:

Vedci vyvíjajú novú antikoncepciu, ktorú stačí užiť iba raz do mesiaca!

Potravinami sme podadnutí! Tvrdia odborníci