Pravidelný pohyb ako novoročné predsavzatie? 10 tipov, ako s ním neskončiť hneď v polovici januára!

Chudnúť sa nedá bez pohybu, je však dôležité zistiť, ktorý pohyb je práve pre vás vhodný a bude vás baviť. Chlad a skorá tma nás často núti k leňošeniu, preto je najlepšie urobiť si z cvičenia zábavu a čo najviac si ho spestriť. Začať nie je také zložité. Ale vydržať, to už chce dobrý plán!
cvičenie ako novoročné predsavzatie

Zdroj: Pixabay.com

1. Spoznajte sami seba, a podľa toho vyberajte pohybovú aktivitu

Ste skôr samotári, alebo vás bavia tímové športy? Ste zapálení do noviniek vo fitness centre, alebo vám stačí beh za domom? Joga či pilates sú dnes in, ale prečo sa do nich nútiť, keď vás vlastne nebavia?

"Vyrazte do fitness centra a dajte si tour po skupinových lekciách. Vyskúšajte rôzne štýly, časy, inštruktorov, a potom si vyberte, čo vám bude najviac vyhovovať, "odporúča Jana Havrdová z Českého zväzu aerobiku a fitnes.

2. Majte fitko blízko

Všeobecné pravidlo hovorí, že fitnes centrum by nemalo byť ďalej ako desať minút od miesta, kde bývate alebo pracujete. Ideálne je napojiť pohybovú aktivitu na cestu medzi prácou a domovom, lebo takto už máte z polovice vyhrané.

3. Neprepálte začiatok

Človek by sa mal hýbať denne, ale zo začiatku to neprežeňte - platí, že cvičenie dvakrát v týždni je lepšie ako žiadne. Navyše je to cieľ, ktorý sa dá splniť. Pridávať si môžete vždy.

4. Vyberte si parťáka, ktorý drží disciplínu

To väčšinou nebýva najlepšia kamarátka, ktorá hovorí: "Dnes si daj pohov, zaslúžiš si to." Potrebujete niekoho, kto vás bude motivovať, keď vám zrovna bude motivácia chýbať.

5. Kúpte si vybavenie

Investujte do kvalitného oblečenia, krokomeru a ďalších pomôcok.

"Odporúčam zostaviť si svoj wishlist, čo by ste si chceli zaobstarať. Rodina bude mať inšpiráciu, čo vám nadeliť k narodeninám či sviatku, a vy motiváciu pokračovať, "radí Jana Havrdová.

6. Majte niečo, na čo sa môžete tešiť

Cvičenie nemusíte bezhranične milovať od začiatku do konca, ale je dobré mať niečo, čo vám pri ňom robí radosť: sympatického trénera, novú hudbu v playliste, saunovú chvíľku potom. Čokoľvek, na čo sa pri pomyslení na cvičenie budete tešiť.

7. Váš program zahrňte do programu celej rodiny

"Máte na chladničke povešané rozvrhy detí a ich krúžkov? Pridajte si tam aj svoj rozvrh, a ten dodržujte rovnako, ako ho dodržiavate v ich prípade, "odporúča odborníčka.

8. Prihláste sa na preteky

Ľudí, čo vydržia cvičiť len pre radosť a dobrý pocit, je málo. Začínate behať? Prihláste sa na preteky. Ideálne na také, kde ako štartovné musíte vybrať určitý obnos peňazí na charitu a o financie požiadať známych. Keď sa k niečomu zaviažete, obzvlášť keď do vás ľudia investujú peniaze, hneď si lenivosť rozmyslíte.

9. Cvičením sa nabíjate, nie vybíjate

Keď sa premôžete a vyrazíte na hodinu, s najväčšou pravdepodobnosťou zistíte, že cvičenie vám pomohlo zbaviť sa únavy. Majte plán na krízy. Začať znova je totiž horšie ako začať.

Bolo v minulosti niečo, vďaka čomu ste s akýmkoľvek svojím predsavzatím uspeli? Čím to bolo? Čo alebo kto vám pomohol? A naopak: čo je ten dôvod, že ste neuspeli? A čo urobíte tento rok inak?

10. Ujasnite si, prečo chcete cvičiť

Vyvážené stravovanie a pohyb sú jedinou fungujúcou radou pre zdravé a štíhle telo, ktoré bude nielen krásne, ale bude nám aj dobre slúžiť.

Pravidelný pohyb je skvelý pre dlhodobú dobrú fyzickú a psychickú kondíciu, aj imunitu. Cvičenie by preto nemalo byť hurá akcia na pár týždňov, ale trvalá súčasť nášho života.


Prečítajte si aj:

Ľudia cez sviatky priberú od dvoch do piatich kilogramov kvôli prejedaniu! Zaraďte do svojich vianočných plánov aj pohyb

Prebytočný stres zažeňte pohybom!