NCZI: Na Slovensku pribudlo vyše 28-tisíc darcov krvi

V minulom roku bolo u nás evidovaných vyše 293-tisíc dobrovoľných darcov, čo je podľa najnovších údajov NCZI medziročný nárast o viac než 10 %.

Zdroj: Flickr.com

Krv je životodarnou tekutinou, ktorá plní v tele kľúčové funkcie. Transportuje látky nenahraditeľné pre život, je dôležitou súčasťou obrany organizmu pred baktériami a vírusmi, plní termoregulačnú funkciu a napriek vedeckému pokroku sa nedá nahradiť.

Krv hrá kľúčovú úlohu v súčasnej medicíne, najmä v rámci transfúzií, ktoré pomáhajú zachraňovať životy pri ťažkých poraneniach, operáciách alebo pri liečbe niektorých chorôb. Pandémia ochorenia Covid-19 negatívne ovplyvnila aj darcovstvo. Dobrá správa je, že počty ľudí ochotných darovať to najvzácnejšie začali stúpať.

Sledovanými údajmi v rámci štatistického zisťovania Národného centra zdravotníckych informácií sú aj dáta o darcoch krvi. Celkovo bolo v minulom roku evidovaných 293 442 darcov krvi. Oproti roku 2021 je to nárast o takmer 28-tisíc.

Počet aktívnych pravidelných darcov krvi ku koncu roka 2022 bolo viac ako 100-tisíc. Zároveň bolo v minulom roku evidovaných viac ako 20-tisíc prvodarcov.

Ani tak dôležitej tekutine ako krv sa nevyhýbajú ochorenia. Pomerne časté sú poruchy zrážavosti krvi, spôsobené rôznymi patologickými stavmi a znížená hladina červených krviniek, ktorá spôsobuje anémiu (chudokrvnosť) a najčastejšie sa prejavuje únavou a nápadnou bledosťou.

Hematologické a transfúziologické ambulancie na Slovensku každoročne navštívi okolo 600-tisíc pacientov. V poslednom sledovanom roku 2022 zaznamenali 627 844 návštev pacientov. Hematológovia a transfúziológovia aktívne a systematicky sledovali pre chronické ochorenie s rizikom jeho zhoršovania viac ako 100-tisíc Slovákov a Sloveniek.

Najviac pacientov bolo sledovaných pre závažné anémie, najčastejšie pritom išlo o anémiu z nedostatku železa.


Viac k téme:

Darovanie krvi: 5 užitočných informácií pre darcov

Toto vám o darovaní krvi možno nepovedali