Celiakia a reštaurácie

bazalka

ďakujem za odpovede. Mne je jasné, že najlepšie sa uvarí doma, mám to aj v pláne, ale niekedy sa človek nevyhne tomu, aby išiel do reštaurácie. Nejaké výročie, posedenie s priateľmi a pod. Preto ma zaujímali tie reštaurácie. Keďže som v tomto úplný nováčik, tak neviem, čo je zlé napr. na kečupe, horčici, či worchestri?

púpavienka

pizzerie Fantasia a La cultura
v reštaurácii si treba pýtať, nech ti pripravia bezlepkové jedlo, treba upozorniť prípadne aj na prísady, ako sú rôzne omáčky - sójová, worcester a pod, prípadne zmesi korenia. nemám s tým nikde problém, už vedia v reštauráciách, čo sa smie a čo nie.
k tomu, čo napísal RNG, je to pravda, ty môžeš len drasticky znížiť príjem gluténu, úplne sa mu nevyhneš, ale to postačuje na to, aby sa nevytvárali v tele autoprotilátky proti sliznici tenkého čreva a ono dostane šancu zregenerovať sa. absolútne bezgluténové potraviny by sa dali vyrobiť v laboratórnych podmienkach a boli by tak extrémne drahé. to však nie je potrebné. je určená bezpečná hranica pre obsah gluténu v potravinách, a to je 20 mg/kg a mnohí ľudia znášajú aj viac.

RNG

To mas pech, definitivne, lebo ani tzv bezlepkove jedla nie su obvykle celkom bez lepku. Ber enzymy na lepok/gluten na precistenie tela a criev a var si sama, podla moznosti.
Uplne vylucenie lepku je dnes skoro nemoznost, mozno ho len podstatne znizit.