Odstránenie vrodeného znamienka z miesta kde bude zavadzať

Moja 11 rocna dcera ma materske znamienko 4mm - ma ho od narodenia, nesvrbi, nemeni tvar, sice trochu je vacsie ako pri narodeni, takze minimalne raste, ale asi to je aj rastom dietata. Ma ho na prsniku, na mieste kde neskor bude zavadziat, ked bude nosit podprsenku. Na preventivnej prehliadke nas obvodna p. doktorka poslala ku koznej lekarke, ktora mi povedala: ze dietatu pred pubertou by sa znamienka nemali odstranovat, ale ze na seminari, na ktorom nedavno bola odznelo, ze vsetky vrodene znamienka sa maju odstranit a ze bude jej to zavadzat neskor a ze sa mam rozhodnut, necha to na mna.

Otázka

Odstránenie vrodeného znamienka z miesta kde bude zavadzať

Odpoveď

Ak váš kožný lekár posúdil znamienko ako akútne nerizikové a pravidelne ho sleduje, napr. pomocou dermatoskopie, máte čas rozhodovať sa a radiť s ďalšími odborníkmi ( posudok lekárskeho konzília) či ho dať vybrať teraz, alebo o pár rokov neskôr. O tom či je benígne, alebo rizikové môže spoľahlivejšie rozhodnúť histologické vyšetrenie , ktoré sa ale robieva obvykle súčasne s odstránením znamienka. Vaša kožná lekárka vám vlastne dáva najavo, že je vhodné v dohľadnej dobe znamienko vybrať, ale necháva rozhodnutie na vás. Vy sama logicky usudzujete, že to znamienko bude zanedlho zavadzať podprsenke a bude dráždené a teda by sa malo odstrániť. Preto kľudne naplánujte odstránenie znamienka v najbližších dvoch rokoch a predtým ho ešte raz nechajte odborne posúdiť u odborníka, ktorý ma dlhodobé klinické skúsenosti.
Z hľadiska prevencie vzniku kožného melanómu je vhodné potenciálne rizikové znamienka po odbornom posúdení skôr či neskôr odstrániť , zvlášť ak sú na exponovaných miestach, kde sú vystavené neustálemu dráždeniu, slnečnému žiareniu a pod. čo je aj váš prípad. Časté sú požiadavky na odstránenie aj z estetických dôvodov. Z hľadiska genetickej toxikológie je pre kožu a kožné znamienka významným rizikovým genotoxickým faktorom intenzívne slnečné a rontgenové žiarenie a mechanické dráždenie a niektoré chemické látky v kozmetike. Treba vedieť, že aj najkvalitnejšie opaľovacie krémy chránia len proti absorbcii UV žarenia na povrchu kože , ale nechránia pred absorbciou iných prenikavých častíc žiarenia ktoré ju poškodzujú. Preto aj pri použití kvalitných krémov nie je vhodné vystavovať kožu a kožné znamienka príliš dlho priamemu slnečnému žiareniu, zvlášť cez poludnie a pri dovolenkách v Egypte a pod. Bezpečnosť celoročného opaľovania v soláriách je tiež diskutabilná. Pozor na konzumácia syntetického beta-karoténu v súvislosti s opaľovaním, ktorá sa ukázala ako riziková a preto je vhodné prijímať ho len v prirodzenej forme (farebná, zvlášť žltá zelenina-mrkva, sladké zemiaky, tekvica, papája, paradajky, marhule, broskyne, listová zelenina, pečeň, mlieko, maslo, vajíčka, ryby).