Mám bledú pokožku, nerada sa opaľujem.. môže to mať následky?

Mám dosť bledú pokožku, ale mne vyhovuje, nemám rada slnko a nerada sa opaľujem a vždy, keď idem na slnko natriem sa opaľovacím krémom s faktorom 50... môžem dostať v budúcnosti rakovinu kože? Alebo hrozia nejaké iné následky.

Otázka

Mám bledú pokožku, nerada sa opaľujem.. môže to mať následky?

Odpoveď

Svetlá pokožka je veľmi pekná a ak sa nerada opaľujete tak nie je čo riešiť. No až také jednoduché to zasa nie je. Je správne ak pri takom type pokožky používate pri pohybe na silnom slnku ochranné krémy, no nemusíte používať vždy až tak silný ochranný faktor. Stačí v letných mesiacoch a na poludnie, alebo pri dovolenke v južných oblastiach. Inak stačia aj nižší faktor a dokonca v jarných a jesenných mesiacoch a vlete skoro ráno a podvečer nepotrebujete faktor vôbec pretože slnko už tak neopaľuje a posôbením slnka na kožu sa tvoria z provitamínov D veľmi dôležité vitamíny D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). Slniť sa s mierou je preto veľmi zdravé a nevyhnutné. Tieto a ďalšie vitamíny sa tvoria v koži práve pôsobením slnečného žiarenia, takže celkom sa vyhýbať slnku by viedlo k vzniku závažných porúch a ochorení predovšetkým pri vývine kostry a kostí a poklesu imunity. Bežný pohyb na slnku je nevyhnutný pre normálny rast kostí, pre tvorbu dentínu, pre aktivizáciu ochranných pigmentov a indukciu reparačných enzýmov, pre odolnosť voči nachladeniu, chrípke tubere a pod. Deti s nedostatkom vitamínu D trpia krivicou (nesprávny rast a vývin kostí). Slnečné žiarenie je teda faktor, ktorý nesmie chýbať, ale nesmie ho byť ani priveľa. V normálnych dávkach prospieva vášmu zdraviu. Nevyhýbajte sa mu celkom ani sa mu nevystavujte prehnane a vtedy vám bude zdraviu prospešné. Rakovinu spôsobuje ľuďom, ktorí sa opaľujú celé hodiny na priamom slnku a nechránia sa pri tom šatstvom ani krémami napr. roľníci, rybári na mori, domorodci v horách no a samozrejme turisti na dovolenkách.
Vaša pokožka zostane svetlá aj keď sa pri športe a vychádzkach trochu vystavíte slnku. Je to zdravé. Vyhýbajte sa slnku len v čase a v miestach najintenzívnejšieho žiarenia. V zime ak nie ste priamo na horách ho zas vyhľadávajte ,lebo ho máme málo a preto sa aj zvyšuje chorobnosť na chrípku. Svetlo a slnko pôsobí priaznivo aj na našu psychiku cez hypotalamus a vyvoláva udržiava optimistickú náladu Riziko bledej pokožky je v tom, že má málo ochranného pigmentu a keď potom nastane náhle vystavenie silnému žiareniu napr. na dovolenke pri mori a na horách, tak sú následky horšie než u postupne prispôsobenej pokožky, ktorá už má prirodzenú ochranu vo forme pigmentu. Preto až sa budete chystať niekedy k moru a na hory, týždeň predtým sa viackrát opatrne nakrátko pohybujte na slnku aby sa vytvorila pigmentová ochrana. Soláriá veľmi nedoporučujem. Nespoliehajte len na krémy, tie vás chránia síce pred ÚV zložkou žiarenia, ale na ostatné zložky žiarenia krémy nepôsobia. Všeobecne nedoporučujem nikomu, či z krémami, alebo bez nich, opaľovanie na priamom slnku dlhšie v kuse ako niekoľko minút až niekoľko desiatok minút. Pri dlhšom pobyte sa chránte šatstvom, krytom hlavy a okuliarmi, lebo u nechránených očí sa urýchľuje zákal oka (šošovky). O tom či môžete dostať niekedy rakovinu kože nerozhoduje len expozícia slnečnému žiareniu, ale aj ochranné faktory vo výžive, pohyb, otužovanie a prekrvenie pokožky. Pozor na dlhodobé podráždenie pokožky a zápaly v spolupôsobení s chemikáliami, zvlášť na miestach výskytu materských znamienok. Pravidelný aktívny pohyb do spotenia a na vzduchu, bežná hygiena, spánok a dobrá výživa sú najlepšími priateľmi pokožky. Ak nebudete pokožku prekrvovať prirodzeným aktívnym pohybom „zvnútra“, nezachránia vás pred jej predčasným stárnutím ani najdrahšie krémy a kozmetika, lebo do neprekrvenej pokožky sa nedostáva výživa a predčasne odumierajú mikrokapiláry a sú nahrádzané tukovými bunkami.
Bez slnka by nebol život na zemi. Slnko je váš priateľ, ale niekedy veľmi silný. Naučte sa sa ho užívať s rozumom a prospeje vášmu zdraviu.