Veĺká časť rodiny mala rakovinu hrubého čreva.. čo to znamená pre moje deti?

Moja mamka /68/, otec /49/ a brat /49/ zomreli na rakovinu hrubého čreva. Ja som bola v 53 r. operovaná na polypy a momentálne moja sestra /62/ bola operovaná na rakovinu hrubého čreva. Čo z uvedeného vyplýva pre moje deti /30 r. a 33 r./, ako ich chrániť? Majú v tomto prípade nárok na nejakú preventívnu prehliadku hradenú ZP? Alebo je treba si vyžiadať preventívnu prehliadku, ktorú si samy uhradia?

Otázka

Veĺká časť rodiny mala rakovinu hrubého čreva.. čo to znamená pre moje deti?

Odpoveď

Ak majú rakovinu viacerí v rodine, vôbec z toho automaticky nevyplýva, že musí ísť o dedičný typ rakoviny aj keď do úvahy prichádza aj táto možnosť. To sa však musí potvrdiť špeciálnymi vyšetreniami na klinickej genetike. Aj chrípku mávate určite všetci v rodine a nikoho nenapadne tvrdiť, že je to dedičné ochorenie. Tak aj polypóza či rakovina v rodine môže byť získaná celkom nezávisle u všetkých v rodine ak je každý z nich vystavený pôsobeniu rovnakého genotoxického rizika. Ak napríklad máte všetci v rodine rovnako rizikovú životosprávu, výživu a životný štýl môžete mať aj rovnaké zdravotné problémy a vôbec nemusí ísť o dedičný sklon. Na odlíšenie toho či ide u vás všetkých o získané alebo dedičné problémy je najprv potrebné posúdiť osobné rizikové genotoxické faktory vo vašom životnom štýle, výžive a životospráve členov vašej rodiny pomocou špeciálnej anamnestickej analýzy u všetkých členov vašej rodiny. Robíme to na našom pracovisku genetickej toxikológie v Košiciach. Ak sa vylúči táto možnosť, potom vás doporučíme na vyšetrenie na niektoré z pracovísk klinickej genetiky, ktoré sú schopné vyšetriť dedičné formy polypózy v tráviacom trakte. Bude preto potrebné aby sme nadviazali kontakt cez redakciu pokiaľ budete mať záujem.
No bez ohľadu na to, aká je rozhodujúca príčina vášho ochorenia v rodine (či dedičná alebo životosprávna) musíte v oboch prípadoch všetci pristúpiť k zdravotnej prevencii formou trvalej úpravy životosprávy, životného štýlu a výživy aby ste znížili riziko vzniku tohto ochorenia. Pre vaše deti bude takáto úprava životosprávy a výživy predstavovať primárnu prevenciu polypov a rakoviny. Ak by sa preukázala familiárna dedičná príčina v rodine budú mať aj vaše deti nárok na špeciálne vyšetrenia na klinickej genetike. No ak nejde o dedičné ochorenie, potrebujete vy aj vaše deti absolvovať vyšetrenie personálnych rizikových faktorov a dodržiavať režimové a životosprávne doporučenia. Nakontaktujte sa na nás cez redakciu, a stanovíme ďalší postup. Preventívne vyšetrenie na polypózu nie je primárnou prevenciou ochorenia, pretože konštatuje už prítomnosť či neprítomnosť polypov.
Pod primárnou prevenciou ochorenia chápeme všetko čo má zabrániť aby choroba vôbec nevznikla. To môžu robiť vaše deti. Mali by preto vedieť, že črevné polypy a rakovina hrubého čreva úzko súvisia s obezitou, rizikovou a nesprávnou výživou, liekmi apod. preto najúčinnejšou primárnou prevenciou je celoživotne dobrá životospráva a prirodzená výživa v ktorej sú všetky ochranné faktory proti tomuto ochoreniu. Informácie a doporučenia im poskytnem v osobnej konzultácii.
Polypy v čreve a neskôr rakovina zažívacieho traktu a zvlášť hrubého čreva vzniká aj u pôvodne zdravých ľudí pri dlhodobo rizikovej výžive a životospráve. To znamená: preťažovanie zažívacieho traktu potravou (prejedanie sa), obezita, požívanie dráždivej presolenej, pikantnej, údenej mastnej stravy, časté používanie akýchkoľvek tukov olejov, zoxidovaných a prehriatych tukov – vysmážanie a vyprážanie, mastná strava, zápražky, zlé uskladňovanie olejov na svetle a teple v komore a nie v chladničke, časté alebo pravidelné používanie liekov a narúšanie črevnej flóry liekmi a antibiotikami, príjem cudzorodých látok v neprirodzených (spracovaných) potravinách s množstvom umelých konzervantov, aditív, farbív, emulgátorov, voňavých esencií, údiacich preparátov atď, ťažšie črevné infekcie, nespavosť, chronická vyčerpanosť, stres a neuróza a i. Účinok týchto rizikových faktorov sa ešte zosilňuje ak má organizmus nedostatok protektívnych ochranných faktorov a aktivít v životospráve a výžive napr: nedostatok prirodzenej ľahkej a diétnej vitaminóznej a biologicky hodnotnej stravy akým je ovocie, zelenina a jedlá z nich, celozrnné obylniny, strukoviny, nedostatok prirodzenej vlákniny, chudé varené a dusené maso, ryby, kvasené mliečne a zeleninové produkty, nedostatok dennej pohybovej aktivity, absencia odľahčených (pôstnych) dní aspoň raz v týždni, nedostatok spánku, regenerácie, psychohygieny a pod. Všetko čo som vymenoval je tzv. režimová prevencia pre zdravých ľudí a pre tých ktorí už majú problémy je to režimová terapia, ktorá zvyšuje úspešnosť liečby. Režimové opatrenia pomáhajú zdravému človeku brániť sa pre chorobami a chorému zlepšovať priebeh a úspešnosť liečby. Režimové opatrenia zvyšujú kapacity imunitného a reparačného systému u každého a je potrebné si ich osvojiť a dodržiavať po celý život ako najúčinnejšiu prevenciu väčšiny civilizačných ochorení vrátane nádorových. Pokiaľ si vaše deti nechajú len raz za rok skontrolovať polypy a budú žiť naďalej nezdravo a neprirodzene, určite sa u nich polypy raz vytvoria a budú musieť ísť na zákrok a obávať sa či z toho nevznikne rakovina. Doporučujem preto aktívny prístup ku zdraviu a nie len pasívne očakávanie najhoršieho po lekárskych prehliadkach.