Strach z nádorov prsníka a antikoncepcia

Mávam chrasty a suché bradavky. Výtok som nespozorovala a nenahmatala som si nič. Robil to aj môj priateľ a nenašiel nič. Robí mi to stále. Mám problémy aj s hormónmi a užívam aj antikoncepciu.

Otázka

Mávam chrasty a suché bradavky. Výtok som nespozorovala a nenahmatala som si nič. Robil to aj môj priateľ a nenašiel nič. Robí mi to stále. Mám problémy aj s hormónmi a užívam aj antikoncepciu. Viete veľmi sa bojím aby to nebolo nič vážne. Zdravo sa stravujem a keď som doma tak vôbec nenosím ani podprsenku. Len neviem z čoho to je. Mám malé bradavky. Pred a počas menštruácie mávam bolesti v prsiach. Mám 25.rokov a som bezdetná. Nebola som na sone pŕs. Mala by som sa dať vyšetriť v prsníkovej ambulancii aby som mala istotu? Bradavky ma ani nesvrbia.

Odpoveď

Strach z nádorov prsníka a antikoncepcia.

Myslím, že ste ešte v štádiu bežných problémov s prsníkmi a nejde ešte o nič vážne, ale beriete antikoncepciu a to už je pre niektoré osoby rizikový faktor a preto choďte buď do mamografickej poradne , alebo ku gynekologičke, ktorá vám vysvetlí nielen výhody, ale aj riziká antikoncepcie. A verte, že ich je viac a že antikoncepcia nie je nič prirodzené a neškodné a že rôzne negatívne vedľajšie účinky u niektorých osôb nemožno vylúčiť. Bolesti v prsníkoch počas prirodzených hormonálnych zmien v priebehu mesačného cyklu sa môžu bežne vyskytovať, ale je lepšie dať posúdiť ich charakter taktiež u vyššie spomínaných lekárov. Pre pohodlie sexuálneho styku netreba riskovať a ak vaše problémy budú pretrvávať, alebo sa stupňovať tak skúste po porade s lekárom na čas vylúčiť antikoncepciu a uvidíte. Určite choďte na vyšetrenie a poradiť sa.