Kolorektálny karcinóm a pomocná liečba

Momentálne užíva chemoterapiu Xeloda. Popri tom užíva na zmiernenie účinkov chemoterapie výživové doplnky - BioColostrum, Wobenzym, Spirulina, marhuľové jadierka, ľanové semiačka, vitamín C.

Otázka

Otec bol pred 6 rokmi operovaný na slepé črevo - odstránili mu polku hrubého čreva, nakoľko mal tam nejaké uzlíky. Tohto roku opäť operácia. Trochu mu odrezali opäť z čreva a mal aj metastázy zasahujúce do močových ciest. Momentálne užíva chemoterapiu Xeloda. Popri tom užíva na zmiernenie účinkov chemoterapie výživové doplnky - BioColostrum, Wobenzym, Spirulina, marhuľové jadierka, ľanové semiačka, vitamín C. Viete mi poradiť ako dlho môze užívať tieto doplnky? Viem, že najlepšia forma vitamínu C je prírodný, ale ako doplnok sme zvolili aj klasický tabletový vitamín C a kúpil som mu aj EsterVit C s bioflavonoidmy. Viete mi poradiť, ktorá forma tabletkového vitamínu C je pre ňho optimálnejšia a v akom množstve?

Odpoveď

Je správne že sa snažíte podávať otcovi popri cytostatickej liečbe aj pomocné prírodné látky s prirodzeným protirakovinovým účinkom, čím podporujete aj úspešnosť CTS liečby a zvyšujete pravdepodobnosť prežívania pacienta. V podstate ide o látky prirodzene sa nachádzajúce v mnohých plodoch, rastlinách, zelenine a ovocí a iných prirodzených potravinách. Vitamín C je lepšie prijímať v prirodzenej forme spolu so stovkami ďalších osožných látok, no váš otec má zrejme určité obmedzenia vzhľadom na operáciu hrubého čreva a preto asi nemôže konzumovať všetkú prirodzenú vláknitú stravu v potrebnom rozsahu. Preto Mu dávajte Vit. C s flavobionmi (to sú tiež prírodné antimutagény) konkrétne napr. vit. C Plus s flavonoidmi a podobné prirodzene kombinované preparáty. No ak môže, tak mu dávajte vitamíny aj v prirodzenej forme a pre ľahšiu stráviteľnosť mu rozmixujte plody a rastliny do formy ako detská výživa a kľudne spolu s inými potravinami, ale vždy čerstvé (neskladujte ich dlhšie). Zvlášť dbajte okrem vit. C a B na občasný ale pravidelný prísun prirodzených vitamínov v tukoch rozpustných – D, E, A, K.

Niektoré z vitamínov sú tvorené aj baktériami hrubého čreva, ktoré má váš otec zredukované operáciou a preto je dôležitý ich prísun potravou a niekedy aj vo forme lekárenských preparátov. Umelé vitamíny a iné preparáty nemusí konzumovať denne bez prestávky, ale občas, aby sa nepredávkoval. Vždy sa však snažte podávať mu súčasne aj vitaminóznu stravu hoci aj v rozomletej, rozmixovanej forme. Nech sa pohybuje často pravidelne aj na slnku kvôli tvorbe D3 vitamínu v koži. E vitamínu je málo v dnešnej bežnej strave a preto raz za čas nech vyberie 100mg bežné balenie z lekárne , ale tiež s prestávkami. Okrem toho mu doporučujem objednať si cez internet pomocný potravinový doplnok Celladam, alebo Vitacel, čo je to isté a ten vzbudzuje imunitu a DNA reparačné kapacity organizmu stimulovaním tvorby hlavne T-lymfocytov, ktoré patria k bunkám likvidujúcim zmutované bunky a metastatické bunky. T-lymfocyty vytvárajú bunkovú imunitu a patria tu viaceré typy ktoré sa podieľajú na eliminácii zmenených a poškodených buniek (tzv. NK a NKT bunky, čiže natural killers čo sú vlastne prirodzení zabijáci aj ojedinelých rakovinových buniek). Prípravok nájdete a môžete objednať napr. na webovej adrese: http://u-box.hu/spl/288481/CelladamVitacell-termekek. Preparát sa používa pre chorých aj zdravých v rámci prevencie už 30 rokov s veľmi dobrými výsledkami a je aj cenovo prístupný ( asi 11€).