Po cvičení cítim na sebe špecifický zápach

Po behu, prípadne cvičení na orbitreku cítim na sebe špecifický zápach, ktorý dokonca ostáva aj po praní na šatách v ktorých som športoval.

Otázka

Po behu, prípadne cvičení na orbitreku cítim na sebe špecifický zápach, ktorý dokonca ostáva aj po praní na šatách v ktorých som športoval. Ide o nepríjemný, ťažší zápach, ktorý mi pripomína vôňou železo, prácu v dielni, garáži. Môže to symbolizovať nejaké ochorenie?

Odpoveď

Dobrý deň, zápach potu vzniká, keď pot narazí na baktérie na koži. Tento pach tiež spôsobujú rozkladajúce sa bielkoviny a mastné kyseliny, zároveň sa z tela vyplavujú aj rôzne škodliviny, čiže nie vždy je na škodu.

Celkovo produkciu potu spôsobujú alkohol, korenisté jedlá a zlá životospráva - z toho dôvodu je dobré sa vyhýbať korenistým a zapáchajúcim potravinám (kari, cibuľa, cesnak), tiež konzumácií červeného mäsa a mliečnych výrobkov. Naopak, je potrebné piť veľa tekutín (čistá voda) a konzumovať potraviny s vysokým obsahom vlákniny.

Tiež je dôležitý výber oblečenia pri cvičení - odev z polyesteru zapácha horšie ako odev z bavlny - dôvodom je, že na polyestri rastú baktérie spôsobujúce zapach rýchlejšie, ako na oblečení z prírodných materiálov. V prípade, ak úprava stravy a výber správneho oblečenia pri cvičení nepomôžu, je dobré zvážiť konzultáciu u odborníka. Nadmerné alebo zapáchajúce potenie môže spôsobovať aj problémy so štítnou žľazou, čo však vie definitívne určiť lekár.