Trénovanie nedominantnej ruky

Prosím vás viete mi poradiť ohľadom "zlaďovania rúk"? Chcem sa naučiť robiť s jednou rukou pohyb, pričom s druhou rukou budem robiť iný pohyb.

Otázka

Prosím vás viete mi poradiť ohľadom "zlaďovania rúk"? Chcem sa naučiť robiť s jednou rukou pohyb, pričom s druhou rukou budem robiť iný pohyb. Je v tom niečo s mozgom a hemisférami alebo ako sa dá na to trénovať?

Odpoveď

Existuje niekoľko jednoduchých cvičení, ako schopnosti ľavej a pravej hemisféry aktivovať, zladiť, zosynchronizovať. Využívame k tomu vlastnosť mozgu - pravou hemisférou ovládame pohyb ľavej polovice tela a ľavou hemisférou pohyb pravej polovice tela. Ak vykonávame rôzne pohyby rukami a nohami, hemisféry sa musia zosynchronizovať. Jedno zo základných cvičení na zharmonizovanie oboch hemisfér je kreslenie ležatých osmičiek - kreslíme veľké ležaté osmičky pred sebou vo vzduchu, začíname vo výške očí smerom hore. Začneme pravou rukou, aspoň dva krát, sledujeme pohyb aj očami, potom ľavou rukou a nakoniec spojíme obe ruky dokopy a opakujeme kreslenie ležatých osmičiek vo vzduchu. Ďalšie účinné cvičenie je žonglovanie - s tromi loptičkami, čo pomôže prekonať aj prirodzený uchopovací reflex. Ďalšie z cvičení je súbežnosť - zoberte si kus papiera a do každej ruky jednu ceruzku. A teraz skúste obidvoma rukami naraz kresliť zrkadlovo obrátené obrazce, začnite jednoduchými - kruh, štvorec. Prípadne skúste robiť bežné činnosti opačnou rukou - umývanie zubov, telefonovanie, obliekanie. Tento cvik pomôže zosilniť mozgovú hemisféru, ktorá je menej dominantná.