Zapečený baklažán na bulharský spôsob

Recept na zapečený baklažán na bulharský spôsob

Potrebujeme:

  • 1 väčší baklažán
  • 10 dkg tvrdého syra
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • strúhanka
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • vegeta
  • oregano

Postup:

Umytý baklažán uvaríme v osolenej vode. Keď koža "zvráskavie", vyberieme ho z vody, necháme odkvapkať a trochu vychladnúť.
Koniec so stopkou odrežeme. Baklažán pozdĺžne prekrojíme na dve časti. Dužinu opatrne vydlabeme lyžicou a premiestnime do misy. Rozmixujeme ju a pridáme prelisovaný cesnak, postrúhaný syr, vajce a čierne korenie a trochu soli a vegety. Všetko premiešame. Ak je hmota veľmi riedka, môžeme pridať trošku strúhanky (medzi prsty).

Olejom mierne vymastíme plech. Šupy z baklažána položíme tmavou stranou na plech, vytvoríme z nich misky na naplnenie. Naplníme ich zmesou. Vrch posypeme troškou strúhanky a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme zapiecť do rúry približne na 20-30 min. pri teplote 200 °C.
Baklažán je upečený, keď sa na povrchu utvorí jemná kôrka.

Servírujeme teplé so zemiakmi alebo môžeme podávať na studeno so zeleninou alebo chlebom.