Zapečený baklažán na bulharský spôsob
Potrebujeme:
- 1 väčší baklažán
- 10 dkg tvrdého syra
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- strúhanka
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
- vegeta
- oregano
Postup:
Umytý baklažán uvaríme v osolenej vode. Keď koža "zvráskavie", vyberieme ho z vody, necháme odkvapkať a trochu vychladnúť.
Koniec so stopkou odrežeme. Baklažán pozdĺžne prekrojíme na dve časti. Dužinu opatrne vydlabeme lyžicou a premiestnime do misy. Rozmixujeme ju a pridáme prelisovaný cesnak, postrúhaný syr, vajce a čierne korenie a trochu soli a vegety. Všetko premiešame. Ak je hmota veľmi riedka, môžeme pridať trošku strúhanky (medzi prsty).
Olejom mierne vymastíme plech. Šupy z baklažána položíme tmavou stranou na plech, vytvoríme z nich misky na naplnenie. Naplníme ich zmesou. Vrch posypeme troškou strúhanky a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme zapiecť do rúry približne na 20-30 min. pri teplote 200 °C.
Baklažán je upečený, keď sa na povrchu utvorí jemná kôrka.
Servírujeme teplé so zemiakmi alebo môžeme podávať na studeno so zeleninou alebo chlebom.