Osviežujúca studená polievka

Letné varenie má byť ľahké, z čerstvých potravín a zdravé. Strava by mala byť vyvážená, a najmä v lete musí obsahovať veľa čerstvého ovocia a zeleniny.

V osviežujúcej studenej polievke prevažuje uhorka, vynikajúca letná zelenina – silno zásaditá. Eliminuje kyslosť organizmu, vyplavuje z tela toxíny a znižuje hladinu kyseliny močovej. Studené polievky sa úžasne hodia do horúcich dní – uvoľňujú a osviežujú.

Čo budeme potrebovať?

  • 2 šalátové uhorky
  • 3 paradajky
  • 1 zeleninovú papriku
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 1 biely jogurt
  • 2 rožky najlepšie z predchádzajúceho dňa
  • olivový olej
  • šťavu z citróna
  • viazaničku kôpru alebo petržlenovej vňati

Postup

Uhorky umyjeme a nastrúhame aj so šupkou (pod šupkou uhorky sa nachádza najviac vitamínov, preto ju nešúpeme, alebo iba veľmi tenko). Paradajky ponoríme na 2-3 minúty do vriacej vody, zbavíme šupky a nakrájame na malé kocky. Cibuľu a zeleninovú papriku môžeme zapariť, potom je ľahšie stráviteľnejšia, pridáme prelisovaný cesnak a bylinky. Zeleninu rozmixujeme, po malých dávkach pridáme jogurt a studenú vodu – cca 250 ml. Na záver pridáme (môžeme a nemusíme) na kúsky nakrájane opečené pečivo, pridáme ešte pár kvapiek olivového oleja a citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešame a pred servírovaním necháme odstáť v chlade aspoň jednu hodinu.

**TIP do kuchyne:** Paradajky pred vhodením do vriacej vody narežeme do kríža, ktorý nám potom výborne pomôže pri lúpaní. Solíme s mierou, zelenina samotná obsahuje soľ!