Dvojfarebná bábovka

Tekvice neodmysliteľne patria k jeseni. Ešte stále veľa ľudí nepovažuje tekvicu za vhodnú surovinu. Opak je pravdou - tekvica je dar prírody. Dajú sa z nej pripraviť chutné jedla, ktoré uspokoja chuťové bunky a výrazne podporia naše zdravie. Tekvicu možno pripraviť aj na sladko - spravte si s nami dvojfarebnú bábovku.

Dvojfarebná bábovka

Čo budeme potrebovať?

  • 400 g tekvice
  • 3 vajcia
  • 200 ml oleja
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 300 - 400 g polohrubej múky
  • 150 – 200 g práškového cukru
  • 1 biely jogurt
  • 1 PL kakaa

Postup

Tekvice očistíme rozrežeme, stred vyberieme a nastrúhame. Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme vanilínový cukor, olej, nastrúhanú tekvicu, prášok do pečiva a múku. Cesto rozdelíme na dve časti, do jednej pridáme kakao a striedavo vlievame do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Pečieme v predhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 170 °C asi 45 minút. Cesto skontrolujme špajdľou, ak zostane suchá bábovku môžeme vybrať. Upečenú bábovku necháme asi 5 minút postáť a potom opatrne vyklopíme z formy. Posypeme cukrom alebo polejeme čokoládou polevou. Bábovka ostane výborne mäkká aj nasledujúci deň.

**TIP do kuchyne:** Aby bábovka pri pečení nepopukala, cesto vo forme potrieme na povrchu mliekom.
- - - - - -

Jedlá z tekvice sú ľahko stráviteľné, ideálne pri redukčnej a diabetickej diéte. K dispozícii je niekoľko druhov, ktoré sa od seba líšia tvarom, veľkosťou či farbou. Tekvica kríčková, plazivá, zelená, biela, žltá vhodná na kuchynské spracovanie, ale aj malé tekvičky vhodné na dekoráciu bytu.

Tekvice pre kuchynské spracovanie

Tekvica má všestranné využitie. Použiť môžeme dužinu i jadierka.

  • Obrovská - veľkoplodá. Vhodná na polievky, na omáčky i na pečenie. Využívajú sa z nej aj semienka.
  • Hokkaido - sýtooranžová, z ktorej je už na prvý pohľad zrejme, že je bohatá na karotén. Pripraviť z nej môžeme polievky, omáčky a nátierky.
  • Tekvica špagetová -smotanovozelenej farby – rýchlo sa uvarí, má dlhé vlákna a jemnú korenistú chuť.
  • Tekvica butternut – zelenkastej a béžovej farby, ktorá má veľmi málo semienok. Je vhodná na prípravu šalátov a na zapekanie.

Prečo si dať tekvicu?

Približne 90% vody, sacharidy, bielkoviny a vlákninu. Z vitamínov sú zastúpené najmä vitamín A, C, B1, B2 a vitamín E. Obsah minerálov predstavuje draslík, horčík, vápnik, železo a zinok.

Cenné sú aj semienka tekvíc, výborné sú lúpané, pražené i solené. Aj jadierka obsahujú vitamíny, minerálne látky a zdravé oleje. Podporujú látkovú výmenu a ovplyvňujú správne hodnoty cholesterolu. Ak si neviete predstaviť jeseň bez tekvice, pridajte sa.


Tekvicové hody pokračujú! Pripravte si tiež:

Tekvicová polievka

Tekvicové placky

Pečená tekvica