Cviklový koláč

Cvikla alebo červená repa a látky, ktoré obsahuje majú pre naše zdravie veľký význam. Bohužiaľ, nedajú sa uložiť v tele do zásoby, a preto by sme ich mali prijímať pravidelne. Ak máte radi sladké, skúste náš čitateľský recept.

cviklovy_kolac Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g cvikla
  • 100 g maslo 
  • 200 g čokoláda
  • 3 ks vajcia 
  • 250 g trstinový cukor
  • 100 g hladká múka 
  • 25 g kakao 

Poleva

  • 70 g práškový cukor
  • 2 PL cviklová šťava 

Postup

Cviklu ošúpeme, nakrájame ma malé kúsky a varíme vo vode do mäkka. Zcedíme a ak nemáme cviklovú šťavu, necháme si časť vody, v ktorej sa cvikla varila na polevu.
Teplú cviklu dáme do mixéru spolu s polámanou čokoládou a maslom a rozmixujeme. Maslo aj čokoláda sa pekne rozpustia. Ďalej si vyšľaháme vajíčka s cukrom tak, aby zmes vytvorila penu. Do vyšľahaných vajíčok opatrne primiešame cviklovo-čokoládovú zmes a na záver zapracujeme múku a kakao. Cesto vylejeme na pomúčený plech a pečieme cca 20 minút pri 180 stupňoch. Upečený koláč posypeme orieškami. Na polevu si zmiešame cukor s cviklovou šťavou a vychladnutý koláč ňou polejeme.

Za recept ďakujeme pani Dagmar z Košíc.