Vianočná torta

Vianočné tradície treba dodržiavať, rozhodne k ním patrí aj vianočné pečivo. Asi je len veľmi málo ľudí, ktorí si vedia Vianoce bez neho predstaviť. Okrem medovníčkov, lineckých koláčikov, medvedích labiek, biskupského chlebíka, či iných dobrôt, môžete vyskúšať aj neodolateľnú vianočnú tortu.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

Cesto:

  • 10 vajec
  • 300 g cukru
  • 4 ČL strúhanky
  • 300 g orechov
  • 1/4 ČL prášku do pečiva

Plnka:

  • 4 vajcia
  • 4 PL práškového cukru
  • 1 PL hladkej múky
  • 50 ml silnej čiernej kávy
  • 265 g masla

Postup

9 žĺtok a jedno celé vajce vyšľaháme s cukrom, pridáme strúhanku a orechy, do ktorých sme zamiešali prášok do pečiva. Premiešame a nakoniec do cesta zľahka zamiešame sneh z 9 bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej, strúhankou vysypanej tortovej formy a pomaly pečieme pri teplote 170 °C, asi 45-50 minút.

Plnka:

Celé vajcia, práškový cukor, hladkú múku a 50 ml silnej vychladnutej čiernej kávy šľaháme nad parou na hustú kašu. Potom odstavíme a za tepla pridáme maslo, dobre vymiešame. Necháme vychladnúť, vychladnuté znovu vymiešame a necháme asi 1/2 hodinu postáť v chladničke. Korpus rozrežeme na polovicu, zľahka pokvapkáme umom (rumom) alebo silnou čiernou kávou, rovnomerne rozložíme plnku. Prikryjeme druhou časťou korpusu. Krémom na tenko natrieme boky a posypeme mletými orechmi. Navrch torty dáme čokoládovú polevu a ozdobíme podľa chuti a fantázie (napríklad polovičkami vlašských orechov, mandľami, cukrárenskými ozdobami a pod.)