Kapustová polievka s červenou ryžou

Kapusta s červenou ryžou - naoko možno nevšedná kombinácia, ale určite veľmi chutná a zdravá. Veď biela kapusta obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej a tiež vitamíny skupiny B či zinok. Červená ryža, nelúpaný druh ryže, je zase bohatá na vitamín E a prírodné antioxidanty.

Ilustračný obrázok

Čo budeme potrebovať?

  • 1 menšia biela kapusta
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 farebné papriky
  • 4-5 paradajok
  • pol menšieho zeleru
  • 2 petržleny
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • zeleninový vývar
  • 300-350 g paradajkového pyré
  • 2 lyžice červenej ryže
  • 1 lyžica nasekaných čerstvých bylín

Postup

Očistenú koreňovú zeleninu pokrájame, kapustu narežeme na rezance. Do hrnca s vodou dáme variť kapustu s nadrobno pokrájanou cibuľou a s koreňovou zeleninou. Zelenina musí byť ponorená vo vode. Prikryjeme a varíme asi 20 minút. Potom vložíme do hrnca zemiaky pokrájané na kocky, rozkrojené paradajky zbavené zrniečok a nakrájané farebné papriky. Prilejeme vývar a spolu uvaríme domäkka. Na záver prilejeme paradajkové pyré, polievku posolíme, okoreníme a prisypeme červenú ryžu. Tiež uvaríme domäkka, posypeme bylinkami a premiešame.

Za recept ďakujeme pánovi Mariánovi z Bardejova.