Šalát z čínskej kapusty

Ako názov napovedá, čínska kapusta pochádza z Ázie a ide o veľmi zdravú zeleninu. V Ázii dokonca existuje množstvo jej odrôd. Tiež by ste mali vedieť, že má minimum kalórií a je veľmi ľahko stráviteľná.
100 g čínskej kapusty obsahuje 2,2 g sacharidov, 1,5 g bielkovín a 1 g vlákniny. Z vitamínov sú zastúpené vitamín A, C a E a tiež minerálne látky - horčík, sodík, vápnik a železo.

Určite ste sa stretli s tým, že sa často zamieňa pojem čínska kapusta a pekinská kapusta. Čínska kapusta netvorí hlávky a má tmavozelené až biele listy, podľa odrody. Pekinská kapusta sa podobá skôr hlávkovému šalátu. Obidva druhy sú vhodné na prípravu jedál pre vegetariánov, ale aj na prípravu šalátov k mäsitým jedlám, či ďalších pokrmov.

Čo budeme potrebovať?

1 väčšia hlávku čínskej kapusty
2 ks väčšej mrkvy
1 cibuľa
2 PL octu
2-4 strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
soľ a mleté čierne korenie
**Zálievka:**
250 ml vody
4 PL kryštálového cukru
4 PL octu
### Postup

Kapustu umyjeme, nakrájame na rezance, pridáme nastrúhanú mrkvu, prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Medzitým si zvaríme 250 ml vody, pridáme 4 PL cukru , 4 PL octu a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú krátko zaparíme. Zálievku pridáme do kapusty a necháme 30 minút odstáť. Servírujem k mäsu, prípadne, ako ľahkú večeru. Vtedy môžeme pridať 200 g nastrúhaného syra alebo nakrájame 2-3 uvarené vajíčka.