Ratatouille

Viete čo sa skrýva za názvom ratatouille? Toto tradičné francúzske jedlo je v podstate miešaná restovaná zelenina. Niekto by povedal, že obmena nášho leča bez vajec a klobásy, ale obohatené o cukinu a baklažán. V každom prípade, rozprávkovo dobrá zelenina.
**Čo budeme potrebovať?**
  • 400 g paradajok
  • 400 g papriky
  • 1 väčšia cibuľ,
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 baklažán
  • 1 cuketa
  • soľ
  • 1-2 ks bobkového listu
  • olej
  • bylinky podľa chuti (tymian, rozmarín, oregano, bazalka)

Postup

Baklažán nakrájame na kocky, posolíme a necháme 20 minút oddychovať. Potom ho osušíme. Paradajky narežeme do kríža a zalejeme vriacou vodou. Necháme pár minút odstáť. Vodu vylejeme, paradajky ochladíme, ošúpeme a nakrájame na štvrtiny. Cibuľu nakrájame nadrobno a podusíme na oleji, pridáme prelisovaný cesnak, baklažán, na kolieska nakrájanú cukinu, prikryjeme a krátko podusíme. Nakoniec pridáme paradajky, oregano, bobkový list a dusíme ďalších 15-20 minút. Pokrievku odložíme a varíme kým zmes nezhustne. Servírujeme s bagetou posypané nasekanými bylinkami, prípadne s cestovinami.

**TIP do kuchyne:** Toto jedlo môžeme použiť aj ako plnku do chlebových placiek - pita alebo ako prílohu ku grilovanej rybe či kurčaťu.