Maková torta

Mak je nesporne zdravá potravina. Je bohatý na vitamín E, kyselinu linolovú a najmä vápnik. Veľmi dobre vplýva tiež na stav nechtov, vlasov a zubov. A pôsobí proti stresu. V podobe sladkého pokušenia o to viac...
### Čo budeme potrebovať?
  • 200 g orechov
  • 200 g maku
  • 150 g práškového cukru
  • 500 g kyslejších jabĺk
  • 6 vajec
  • 1 PL práškového cukru
  • štipka soli
  • tuk a múka na vymastenie formy

Postup

Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, potom pridáme na hrubšom strúhadle postrúhané jablká, pomleté orechy a pomletý mak. Vyšlaháme sneh z bielkov so štipkou soli a 1 PL práškového cukru. Vyšľahaný sneh opatrne zamiešame do jablkovo-orechovo-makovej masy. Vylejeme do vymastenej a pomúčenej tortovej formy alebo hlbšieho pekáčika. Pečieme pri teplote cca 180°C asi 1 hodinu.

Makovú tortu netreba ničím plniť, lebo je dostatočne šťavnatá, ale pre väčší kulinársky zážitok môžeme podávať s vyšlahanou smotanou.

Za recept ďakujeme p. Alžbete z Liptovského Hrádku.