Maková torta
- 200 g orechov
 - 200 g maku
 - 150 g práškového cukru
 - 500 g kyslejších jabĺk
 - 6 vajec
 - 1 PL práškového cukru
 - štipka soli
 - tuk a múka na vymastenie formy
 
Postup
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, potom pridáme na hrubšom strúhadle postrúhané jablká, pomleté orechy a pomletý mak. Vyšlaháme sneh z bielkov so štipkou soli a 1 PL práškového cukru. Vyšľahaný sneh opatrne zamiešame do jablkovo-orechovo-makovej masy. Vylejeme do vymastenej a pomúčenej tortovej formy alebo hlbšieho pekáčika. Pečieme pri teplote cca 180°C asi 1 hodinu.
Makovú tortu netreba ničím plniť, lebo je dostatočne šťavnatá, ale pre väčší kulinársky zážitok môžeme podávať s vyšlahanou smotanou.
Za recept ďakujeme p. Alžbete z Liptovského Hrádku.