Polenta - kukuričná kaša

Talianska pochúťka s názvom "polenta" je výborným jedlo, ktoré možno pripraviť na viacero spôsobov. Jedným z obľúbených je kukuričná kaša, ktorú si môže rýchlo a jednoducho pripraviť každý z nás.
Zdroj: Shutterstock.com
Radi experimentujete a hľadáte netypické, menej známe potraviny? V takom prípade by ste mali bezpodmienečne vyskúšať **polentu – kukuričnú kašu.** Polenta sa radí medzi talianske jedlá, pričom bola kedysi považovaná za jedlo chudobných,no dnes je v ponuke nejednej talianskej reštaurácie. Poznali ju aj naše babičky, keďže nejde o nič iné ako o kukuričnú múku alebo krupicu, a z nej pripravené chutné jedlá. Hodí sa ako samostatný pokrm, ale tiež ako príloha k mäsu, či zelenine. **Kukurica** je navyše bohatá na **vlákninu, [bielkoviny](/clanok/29550/bielkoviny-proteiny-v-krvi), [vitamíny](/sekcia/85/vitaminy/) a [minerálne látky](/sekcia/158/mineraly/)**. **Neobsahuje lepok,** preto je vhodná pre ľudí, ktorí majú zažívacie problémy - práve v súvislosti s lepkom. Polentu si môžete kúpiť ako polotovar. Napríklad instantnú kašu alebo knedľu (žltý valček), ktorú stačí pokrájať a ohriať.

Čo budeme potrebovať?

  • 250 g kukuričnej múky
  • 300 ml horúcej vody
  • 700 ml mlieka (polenta bude vláčnejšia, ak ju varíme vo vode a mlieku)
  • 125 g masla
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti

Postup:

Vodu s mliekom privedieme do varu a za stáleho miešania pridávame „tenkým prúdom“ kukuričnú múku. Dávame pozor, aby sa nevytvorili hrudky, miešame kým nevznikne hladká kaša. Teplotu znížime a za stáleho miešania varíme asi 20 minút, až kým sa kaša neoddeľuje od nádoby. Kaša musí mať takú konzistenciu, že vareška v nej ostane stáť. Ochutíme maslom, soľou, čiernym korením, posypeme bylinkami a podávame ako prílohu.

Polentu si môžeme pripraviť aj na niekoľko ďalších spôsobov:

  • Polenta na sladko - ochutíme kompótom a posekanými orieškami.
  • Noky - z horúcej polenty mastnou lyžičkou vykrajujeme mini knedličky, ktoré polejeme maslom a posypeme strúhaným syrom.
  • Zapečená polenta - plech vymastíme maslom, roztrieme naň polentu a necháme vychladnúť. Stuhnutú polentu pečieme teplovzdušnej rúre pri 175°C asi 10 minút.
  • Zapečená polenta s kuracím mäsom a ľubovoľnou zeleninou - do horúcej kaši pridáme udusené kuracie mäso a zeleninu, dobre vymiešame. Rozložíme na plech vymastený maslom, necháme stuhnú a zapečieme. Povrch môžeme posypať nastrúhanými syrom alebo zľahka poliať tatárskou omáčkou.

Polenta nie je len obyčajná kukuričná kaša.

Dokáže zasýtiť, zaženie hlad a prospeje zdraviu!