Púpavový med

Vedeli ste, že púpava patrí medzi zeleninu najbohatšiu na živiny na celom svete? Namiesto pletenia venčekov využite púpavu plnohodnotnejšie a urobte si z nej púpavový med, ktorý môžete použiť do čaju alebo na ochutenie niektorých jedál.

Čím je púpava taká výnimočná?

Púpavy sú bohaté na vápnik, ktorý je nevyhnutný pre rast a spevnenie kostí a na antioxidanty – ako vitamín C a luteolín – ktoré chránia kosti pred poškodením v dôsledku pribúdania veku a zabezpečujú správne fungovanie pečene. Tieto látky taktiež znižujú hladinu rakovinotvorných zložiek, čím sa znižuje celkové riziko ochorenia rakoviny. Zároveň sa tým detoxikuje celé ľudské telo, vďaka čomu sa chráni organizmus pred vývojom rôznych typov nádorov.

Významné je i púpavové „mlieko“, ktoré je užitočné pri liečbe kožných chorôb vyvolaných mikrobiálnymi alebo mykotickými infekciami. Môže sa použiť aj na ekzémy alebo iné kožné záležitosti bez obáv, že by došlo k nejakým negatívnym reakciám.


Púpava má mnoho ďalších účinkov na naše telo, viac sa o nich dozviete v článku:

Žiadna burina, púpava patrí k najzdravším potravinám


Urobte si púpavový med – rýchlo a jednoducho

V závislosti od kryštalizácie môže mať púpavový med sýto žltú alebo tmavšiu farbu, pričom žiarovo žltý odtieň signalizuje vyššiu čistotu. Vo všeobecnosti však samotné sfarbenie neurčuje kvalitu medu. Med má výraznú ostrú vôňu, ktorá korešponduje s arómou kvetu a tým sa i jeho chuť značne odlišuje od klasického včelieho medu, na ktorý je každý zvyknutý.

Potrebné suroviny:

  • 400 – 500 ks kvetov púpavy
  • 2 ks citrónov
  • 1 ks pomaranča (nie je nutné)
  • 1,5 – 2 litre vody (v závislosti od počtu kvetov)
  • 1 kg kryštálového cukru (v prípade, že robíme v 2l vody tak viac cukru)

Postup:

  1. Od kvetov púpavy poodtrhávame stopky (tie zahodíme), kvety umyjeme a vložíme do hrnca.
  2. Následne do neho dáme i nakrájané plátky citrónov a pomaranča.
  3. Celé to zalejeme vodou, položíme na sporák a necháme zovrieť.
  4. Po zovretí dáme hrniec preč zo sporáka a celú zmes necháme odstáť na najbližších 24 hodín.
  5. Po uplynutých hodinách precedíme zmes cez gázu, čím dostaneme priezračnú (do zlatista sfarbenú) tekutinu.
  6. Do precedenej tekutiny pridáme zvolené množstvo cukru, premiešame a dáme variť približne na hodinu až hodinu a pol. Varíme na miernom ohni tak, aby med stále vrel, no zároveň, aby nám z hrnca nevykypel.
  7. Po uvarení (keď už vidíme, že tuhne) naberieme med do sklenených pohárov, tie uzatvoríme a obrátime hore dnom, až kým náš výtvor nevychladne.

Prečítajte si: Med a zdravá výživa

Hor sa do prípravy a dobrú chuť!