Detviansky eintopf

Máte radi recepty tzv. eintopf alebo "z jedného hrnca"? Sú rýchle a chutné! Občas aj nie úplne najzdravšie, ale ak je to naozaj len výnimočne, prečo nie?
Detviansky hrniec (zapekacia misa)
Čo budeme potrebovať?
  • 600 g bravčového mäsa
  • 150 gazdovskej slaniny
  • 600 g zemiakov
  • 3 väčšie mrky
  • 3 cibule
  • 1 pór
  • soľ
  • 2-3 chilli papričky
  • šťavu z ½ citróna
  • tymian
  • 300 - 400 ml mäsového alebo zeleninového vývaru
  • olej

Postup

Mäso naklepeme a deň vopred naložíme do marinády (2 PL sójovej omáčky, 1 PL horčice, 1 PL kečupu, 1 ČL soli, 2-3 posekané chilli papričky, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, 10 ml oleja a 1 celé vajce). Slaninu a cibuľu nakrájame na kocky, zemiaky a mrkvu na plátky. Do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misy ukladáme zmes zemiakov, ktoré sme rozmiešali s mrkvou, cibuľou, olejom, posypali tymianom a pokvapkali citrónovou šťavou. Na zemiaky rozložíme slaninu, na kolieska nakrájaný pór, mäso a prikryjeme ďalšiu vrstvou zmesi (zemiaky, mrkva, cibuľa). Zalejeme zeleninovým vývarom, v ktorom sme rozmiešali zvyšok marinády. Solíme opatrne, podľa toho aký je slaný vývar. Pečieme prikryté vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 45 minút, odkryjeme a dopečieme ďalších 15 minút. Podávame so zeleninovým šalátom.