Levanduľové sušienky

Z levandule sa tradične vyrábajú rôzne voňavé dekorácie, vankúšiky, kozmetika, čaje.... Levanduľa má vďaka jej príjemnej vôni upokojujúce účinky a najnovšie sa pridáva aj do rôznych dezertov.
Tieto levanduľové sušienky sa skvelo hodia napríklad ku kávičke alebo ako originálny home-made darček. Sú zdravé, príjemne aromatické a chrumkajúce pod zubami.

Čo budeme potrebovať (cca 60 kusov)?

  • 250 g ovsená múka
  • 50 g maslo (aspoň 82 %)
  • 1 banán
  • 1 PL med
  • 2 ČL škorica
  • 2 ČL prášok do pečiva
  • 2 lyžičky sušenej levandule

Postup

Ovsenú múku (alebo rozmixované ovsené vločky) zmiešame s rozpusteným maslom, rozmixovaným banánom, medom, škoricou, práškom do pečiva a sušenou levanduľou. Z tejto zmesi vytvoríme husté cesto, ktoré dáme na 10 minút odležať do chladničky. Cesto rozvaľkáme na doske a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Poukladáme na papierom vystlaný plech na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 8-10 minút. Po vychladnutí dáme sušienky preč z plechu a uskladníme ich, najlepšie do papierového sáčku alebo sklenenej nádoby. A zdravé sušienky ku kávičke sú hotové.

Výživové hodnoty (na 1 ks)

  • 19 Kcal
  • 3,6 g S
  • 0,57 g B
  • 0,28 g T