Plnené šošovicové hokkaido tekvičky

Hokkaido tekvice sú výborné nielen ako dekorácia, ale aj ako ingrediencia do kuchyne. Obsahujú veľa vitamínov, málo sacharidov (to ocenia hlave tí, ktorí sa snažia zredukovať svoju váhu) a dá sa z nich pripraviť čokoľvek.

Plnené šošovicové hokkaido tekvičky Zdroj foto: Súkr. archív

Vyskúšajte tekvičky plnené červenou šošovicou, ktoré sú výborné buď samostatne, alebo aj ako príloha k mäsu.  Červená šošovica je výborná potravina, ktorá obsahuje až trikrát viac vápnika než obilniny a 7 krát viac železa než špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na rastlinné bielkoviny (24 – 25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %). Ďalej obsahuje množstvo vitamínov skupiny B (medzi nimi aj kyselinu listovú) a minerály (horčík, draslík, fosfor). Čo je ďalej prínosné je, že obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a tak pomáha pri nepriechodnosti čriev. Navyše je ľahšie stráviteľná než fazuľa, keďže obsahuje menej trieslovín. A to najlepšie na záver, na rozdiel od ostatných druhov šošovíc (hnedá, zelená) sa varí len 10 minút. Tak šup do varenia.

Čo budeme potrebovať (4 porcie)?

  • 2 menšie hokkaido tekvičky
  • 100 g červenej šošovice
  • 40 g bryndze
  • soľ
  • korenie – bazalka, oregano, rozmarín
  • olivový olej
  • 40 g syr eidam
  • 30 g syr balkánskeho typu

Postup

Hokkaido tekvičky poriadne umyjeme a stopky z oboch  strán odrežeme. Tekvičky prekrojíme pozdĺž na polovicu. Rozohrejeme rúru na 180 stupňov, tekvičky namažeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dáme na 15 minút zapiecť do rúry.  Zatiaľ si pripravíme šošovicovú plnku. Červenú šošovicu krátko orestujeme na panvici a podlejeme vodou. (cca 3 dcl). Pridáme soľ, korenie a 10 minút dusíme na panvici. Nakoniec primiešame bryndzu a plnka je hotová. Hokkaido tekvičky vyberieme z rúry, naplníme šošovicovou plnkou a posypeme nastrúhaným eidamom. Takto naplnené tekvičky dáme naspäť do rúry a zapečieme ich ešte približne 10 minút.

Výživové hodnoty (1 porcia):

209 Kcal
14B
26,5S
6,25T