Vanilkové špaldové rožky

Vianoce sú už za dverami a k nim patria aj rôzne koláčiky, perníčky, cukrovinky... Mnohí sa obávajú, že cez vianočné sviatky priberú nejaké to kilo. Tajomstvo, ako nepribrať, je hlavne v množstve. Čiže nie celá misa, ale 2-3 kúsky. No veľkú rolu zohrajú aj správne ingrediencie. Vyskúšajte napríklad špaldové vanilkové rožky.

Vanilkové špaldové rožky Zdroj foto: súkr. archív

Biely cukor je nahradený zdravšou alternatívou – trstinovým cukrom, tuk na pečenie je nahradený kvalitným 82 percentným maslom a pšeničná biela múka celozrnnou špaldovou múkou. Trstinový cukor má nižší glykemicý index ako biely cukor, 82-percentné maslo obsahuje menej transmasných kyselí ako rastlinné tuky na pečenie, a takmer žiadne prídavné látky (emulgátor, reguláro kyslosti, farbivá). Špaldová múka má tiež nižší glykemický index ako pšeničná múka, a hlavne má z nej naše telo osoh. Obsahuje minerály, vitamíny a cenné živiny.

Čo budeme potrebovať?

  • 250 g špaldová múka hladká
  • 80 g mleté vlašské orechy
  • 80 g práškový trstinový cukor
  • 1 ČL vanilková aróma
  • 200 g masla (minimálne 82 percentné)

Na obalenie:

  • práškový cukor (najlepšie trstinový)
  • vanilkový cukor (najlepšie trstinový)

Postup

Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a vypracujeme husté cesto. Cesto necháme cez noc odležať v chladničke. Pred pečením cesto vyberieme a necháme zohriať pri izbovej teplote. Z cesta vaľkáme „hadíkov“ a na vymastený plech ukladáme rožky, podľa možností rovnaké. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch cca 8-10 minút. Poznať to podľa krásnej vône. Ešte teplé ich obaľujeme v cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.


Vyskúšajte tiež:

Zdravšie vanilkové rožky