Jablkovo – banánové pyré

To, že jabĺčka majú množstvo vitamínov a denne by sme ich mali konzumovať v surovom stave, je dnes jasné aj škôlkárovi. Ak však máte viac času a chuti, môžete si ich spracovať do zdravého pyré bez cukru.

Jablkovo – banánové pyré Zdroj foto: Súkr. archív

Ak máte veľa jabĺčok, a neviete čo s nimi spraviť, jedna varianta je nakrájať ich na koliečka a dať vysušiť. Je to potom nielen krásna dekorácia, ale aj chutná, zdravá maškrta pre mlsné jazýčky.

No a druhá varianta je práve spracovať ich do pohárov. Ale nie tak klasicky, s cukrom. My sme v tomto recepte použili ako sladidlo dobre vyzreté banány. Tak sa poďme pozrieť na to.

Čo budeme potrebovať (cca na 5 pollitrových pohárov)?

  • cca 3 kilá jabĺk
  • 5 banánov
  • škorica celá
  • klinčeky 10 ks
  • badián (celý, 1 hviezdička)
  • zaváraninové poháre
  • štipka kyseliny citrónovej/citrónovej šťavy

Postup

Jablká si nakrájame na kocky. Necháme aj šupku, pretože pri varení sa krásne rozvarí a potom ju rozmixujeme – nebude prekážať. My sme mali červené jabĺčka, tak šupka dodala krásnu červenú farbu. (Pokiaľ si však myslíte, že by vám šupky predsa len prekážali, tak ich ošúpte.) Banány nakrájame na koliečka.

Do veľkého hrnca dáme cca 5 - 8 deci vody (podľa toho či chceme pyré redšie alebo hustejšie), banány a jablká, celú škoricu, badián, klinčeky. Zapamätajte si, koľko klinčekov ste vhodili, pretože ich budeme vyberať (napríklad 10). Všetko premiešame a varíme zhruba 45 - 60 minút, kým sú jabĺčka mäkké – rozvarené. Teraz vyberieme klinčeky, badián a škoricu, ktoré mali za úlohu pyré krásne prevoňať. Celú zmes pomocou ponorného mixéru vymixujeme do hladka a pridáme štipku kyseliny citrónovej alebo citrónovej šťavy. Naozaj netreba veľa. Ak sa nám zdá hustá, môžeme pridať ešte trochu vody. Toto jemné pyré povaríme ešte asi 2 minútky a pripravíme si poháre.

Poháre naplníme s pyré, a odložíme hore dnom. Ak chceme pyré konzumovať v krátkej dobe (2 mesiace), pyré nie je potrebné sterilizovať. Je však vhodné uchovávať ho v chladničke. Ak chceme, aby nám pyré vydržalo dlhšie, a aby nezaberalo miesto v chladničke, odporúčame ho sterilizovať. Stačí 2-3 minútky.