Pomarančové keksíky ku káve

Tradícia keksíku ku káve je zaužívaná od nepamäti. Takmer v každej kaviarni dostanete ku káve malý keksíček. Väčšinou sú však plné zbytočných cukrov a stužených tukov. A keďže všetko, čo sa pripraví doma, chutí lepšie, prečo si neupiecť aj tieto malé keksíčky ku káve? A dokonca s osviežujúcou pomarančovou príchuťou!

Pomarančové keksíky ku káve Zdroj: Súkr. archív

Použijeme špaldovú múku, ktorá je výživnejšia ako obyčajná biela pšeničná múka, ako sladidlo použijeme prírodný med (ktorý je síce stále cukrom, ale trošku zdravším), kvalitné živočíšne maslo, a aby sme docielili pomarančovú chuť, nepoužijeme umelé arómy, ale šťavu z pomaranča a trošku pomarančovej čokolády.

Čo budeme potrebovať?

  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 40 g aspoň 82 % masla
  • 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 PL medu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 kocka (15 g) horkej vysokopercentnej čokolády (ideálne pomarančovej)

Postup

V miske si zmiešame múku s práškom do pečiva, pridáme čerstvú šťavu z citróna, maslo izbovej teploty, med a na jemno nastrúhanú čokoládu. Vypracujeme husté cesto, ktoré rozvaľkáme a vykrajujeme z neho ľubovoľné tvary. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme zhruba 15 minút. Podávame ku káve.