Bulgurová misa so zeleninou

Bulgur je menej známa, možno až exotická surovina. Získava sa z tvrdých odrôd pšenice, kedy sa jej zrná máčajú, uvaria a po vysušení podrtia na menšie kúsky. Varením a namáčaním dochádza k vzniku enzýmov a čiastočnej premene škrobov na jednoduché cukry.

Bulgur so zeleninou Zdroj foto: Súkr. archív

Vďaka tomu je tiež príprava bulguru veľmi jednoduchá – nemusí sa variť, stačí ho len zaliať vodou, zabaliť do utierky a nechať cca 20 minút odstáť. Príprava je podobná kuskusu, ale možno povedať, že bulgur je pre mnohých oveľa chutnejší ako kuskus, má dokonca jemnú orieškovú príchuť.

Bulgur sa obzvlášť hodí do najrôznejších rizot (namiesto ryže), je možné ho využiť no plniek, závarok do polievky a na prípravu šalátov, alebo ako príloha k mäsu.

Bulgur obsahuje vitamín A, fosfor, železo, horčík a minimim tuku. Takisto bohaté zastúpenie vlákniny podporuje činnosť čriev a tiež pôsobí blahodarne na nervovú sústavu.

Z bulguru sa dajú pripraviť hlavne čerstvé, chutné a rýchle jedlá. Jedným z nich je aj tento bulgurový šalát.

Čo budeme potrebovať (na 2 porcie):

  • 150 g bulguru
  • ½ červenej papriky
  • ½ žltej, zelenej papriky
  • ½ šalátovej uhorky
  • 2 rajčiny
  • 1 červená cibuľa
  • 1 citrón
  • Soľ, oregano, čierne korenie

Postup

Bulgur si zalejeme vodou, pridáme soľ, premiešame, prikryjeme a necháme zhruba 20 minút odstáť. Zatiaľ si nakrájame všetku zeleninu a cibuľu na malé kocky. Keď je bulgur hotový, dáme ho do veľkej misy a primiešame k nemu zeleninu, pridáme čierne korenie, trošku oregana, citrónovú šťavu, poriadne premiešame a môžeme servírovať. Kto má rád syr, môže si navrch nadrobiť napríklad balkánsky syr.