Bylinkový trhací chlebík s ľanovými semiačkami

Ak máte chuť na niečo jarné a nebojíte sa experimentovať, vyskúšajte tento bylinkový chlebík. Je vláčny, mäkký a dokonca ho nemusíte ani krájať. Iba si ho odtrhnete. Hlavnými ingredienciami sú špaldová múka, jogurt, maslo a bylinky. A nebojte sa, ani tá príprava nie je až tak dlhá. A výsledok stojí rozhodne za to.

Bylinkový trhací chlebík s ľanovými semiačkami Zdroj foto: Súkr. archív

Čo budeme potrebovať (na 2 chlebíky):

Cesto:

  • 800 g hladkej špaldovej múky
  • 600 g bieleho jogurtu
  • 100 g masla 82%
  • 2 vajcia + 1 na potretie
  • 2 PL soli
  • 2 PL trstinového cukru
  • 14 g suchého droždia

Bylinkové maslo:

  • 100 g masla 82%
  • 6 lístkov bazalky
  • 2 lístky medvedieho cesnaku
  • pažítka

Postup

Najprv si pripravíme bylinkové maslo. V miske si roztopíme maslo, do ktorého pridáme nadrobno nakrájané bylinky. Maslo budeme natierať, preto ho potrebujeme v tekutom stave.

Do väčšej misy pridáme múku, sušené droždie, rozpustené maslo, vajcia, soľ, cukor a vareškou poriadne vymiešame (aspoň 5 minút). Cesto prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočinúť.

Odpočinuté cesto rozvalkáme cca na hrúbku 1 cm. Toto cesto potrieme bylinkovým maslom a nakrájame na rovnaké pásiky (cca 5-6). Tieto pásiky skladáme na seba (po 3) a znovu pokrájame na menšie kocky, ktoré uložíme do vymastenej a pomúčenej formy na chlebík. Z tejto dávky vyjdu 2 chlebíky alebo jeden chlebík a zopár malých „slimáčikov“.

Chlebík zvrchu potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme zhruba 40 minút.

Výživové hodnoty (1 chebík):

  • 2475 kCal
  • 76,5 g Bielkoviny
  • 282,5 g Sacharidy
  • 107,5 g Tuky

1 porcia (1/12):

  • 206 kCal
  • 6 g Bielkoviny
  • 23,5 g Sacharidy
  • 9 g Tuky