Lietajúci Jakub - švédska pochúťka

Lietajúci Jakub alebo Flygande Jakob - typické švédske jedlo, plné zaujímavých ingrediencií a úžasnej chuti. Ste zvedaví?

Lietajúci Jakub (Flygande Jakob) Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 800 g kuracieho mäsa
  • 140 g slaniny
  • 2 banány
  • 50 g arašidy
  • 50 ml šľahačková smotana
  • 3 PL čilli omáčka
  • 1 ČL mleté čierne korenie
  • 1 ČL soľ

Postup

Mäso nakrájame na menšie plátky. Na tento recept môžeme použiť čerstvé mäso, ale tiež môžeme využiť napríklad varené mäso z polievky alebo mäso, ktoré nám zostalo po grilovaní. Slaninu, pokrájame na malé štvorce a prudko opražíme. Potom slaninu vyberieme a na výpeku opečieme mäso, dochutíme soľou a korením. Do zapekacej misy rozložíme opečené mäso, slaninu, na kolieska nakrájané banány a zalejeme smotanou zmiešanou s chilli omáčkou. Posypeme orieškami a zapečieme 15 – 20 minút pri teplote 190 °C. Servírujeme s ryžou a zeleninovým šalátom.

Prečítajte si viac o severskej kuchyni:

Raky, homáre či sobie mäso - takto vyzerá severská kuchyňa