Islandské tradičné pečivo - Kleinur

Pečivo podobné naším šiškám a fánkam. Rovnako, ako u nás, aj na Islande ide o pečivo, ktoré sa viaže viac-menej k sviatkom, ale výborne sa hodí aj k čaju počas chladnejších večerov.

Islandský kleinur Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • ½ kg polohrubej múky
  • 1 balíček prášok do pečiva
  • štipka sódy bikarbóny
  • 1 vajce
  • 200 ml mlieko
  • 50 g maslo
  • 150 g cukor
  • olej na vyprážanie

Postup

Zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, pridáme maslo, vajce a postupne pridávame mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré vyváľame na hrúbku 3-4 mm a vykrajujeme kosoštvorce, so stranou á 5 cm. V strede prerežeme a v horúcom oleji vyprážame do zlatista. Prebytočný tuk vysajeme papierovými obrúskami. Servírujeme teplé, posypané práškovým cukrom.

Prečítajte si viac o severskej kuchyni:

Raky, homáre či sobie mäso - takto vyzerá severská kuchyňa