Linecké pečivo - drobné sladké koláčiky na sviatky i všedný deň

Sladké pečivo nám pomôže pripraviť a ozdobiť misy vianočný stôl. Mnohí to možno máme tak, že bez drobného sladkého pečiva si Vianoce nevieme predstaviť. Vlastná výroba určite poteší. Aj v minulosti, keď som mala oveľa menej času, pečenie bolo mojim osobným vkladom k vytvoreniu vianočnej atmosféry.
Linecké pečivo

Zdroj: súkr.archív

Je nesmierne veľa receptov, každý ten svoj považuje za najlepší. Dôležité je, aby sa s cestom dobre pracovalo. Potom vykrajujeme rôzne tvary, zlepujeme lekvárom, plnkou. Posypeme orechmi, mandľami, polejeme čokoládou, každý podľa chuti s využitím vlastnej kreativity.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškový cukor
  • 1-2 vaječné žĺtky
  • môžeme a nemusíme pridať citrónovú kôru

Postup:

  1. Všetky suroviny zmiešame a vytvoríme bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie. Odložíme do chladničky na 2-3 hodiny. Ja si zvyknem cesto urobiť večer a nechať odležať do druhého dňa.
  2. Cesto vyvaľkáme na 2-3 mm hrúbku a formičkami vykrajujme rôzne tvary.
  3. Plech vyložíme fóliou na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 175°C asi 10 -15 minút. Cesto musí ostať svetlé.
  4. Necháme vychladnúť. Potom kúsky pospájame a zdobíme... podľa chuti a vlastnej fantázie.

Poznámka: Ja som spájala linecké pečivo ríbezľovým lekvárom.