Tradičný vianočný perník
![tradičný vianočný perník tradičný vianočný perník](https://img.c.zdravie.sk/i/0/0/2019/10/62b650040a5f7c072e424e79a4c8c06b.jpg 2592w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/150/2019/10/62b650040a5f7c072e424e79a4c8c06b.jpg 150w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/360/2019/10/62b650040a5f7c072e424e79a4c8c06b.jpg 360w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/600/2019/10/62b650040a5f7c072e424e79a4c8c06b.jpg 600w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/800/2019/10/62b650040a5f7c072e424e79a4c8c06b.jpg 800w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/1400/2019/10/62b650040a5f7c072e424e79a4c8c06b.jpg 1400w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/1900/2019/10/62b650040a5f7c072e424e79a4c8c06b.jpg 1900w)
Zdroj: súkr.archív
Medovník vs. perník
Často sa stretávam s názorom, že medovník a perník je jeden názov pre rovnaké pečivo. Nie je to pravda. V medovníku nikdy nesmie chýbať med, väčšinou je jeho jediným sladidlom. V perníkoch sa zväčša používa cukor aj med, alebo iba cukor a pridávame aj väčšie množstvo korenín.
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 250 g práškového cukru
- 250 g tekutého medu
- 50 g masla
- 10 g (2 ČL) sódy bikarbóny
- 2 PL rum
- 600 – 700 g hladkej múky
- 2 KL mletej škorice
- 1 KL mleté klinčeky
- 1 KL mletého anízu
- štipka mletého badiánu
Postup:
- Vajcia a práškový cukor vymiešame do peny.
- Pridáme med, roztopené maslo, preosiate korenie a premiešame.
- V rume rozpustíme sódu bikarbónu a pridáme do masy.
- Postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme polotuhé cesto. Prikryté alebo zabalené do potravinovej fólie necháme v chladničke odstáť 24 hod. (cesto môžeme nechať odpočívať aj viac dni, bude lepšie).
- Pred pečením cesto necháme stáť pri izbovej teplote cca 2 hodiny. Cesto premiesime na pomúčenej doske, vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrajujem tvary. Kladieme ich na vymastený plech, ozdobíme na prúžky nakrájanými mandľami, ktoré do perníka jemne zatlačíme.
- Pečieme (podľa typu rúry) pri teplote 180°C cca 5-7 minút (teplovzdušná rúra).
- Ešte horúce potrieme vyšľahaným vaječným žĺtkom. Pečivo získa pekný lesklý povrch. Prípadne pečivo zdobíme podľa vlastnej fantázie.