Nič nepatrí k vianočnému obdobiu viac, ako medovníky a perníky. Voňavé dobroty, ktoré každá gazdinka pečie s predstihom, aby boli na sviatky úplne dokonalé. Mäkučké, voňavé, prehrejú naše domovy.
Často sa stretávam s názorom, že medovník a perník je jeden názov pre rovnaké pečivo. Nie je to pravda. V medovníku nikdy nesmie chýbať med, väčšinou je jeho jediným sladidlom. V perníkoch sa zväčša používa cukor aj med, alebo iba cukor a pridávame aj väčšie množstvo korenín.
Ingrediencie:
3 vajcia
250 g práškového cukru
250 g tekutého medu
50 g masla
10 g (2 ČL) sódy bikarbóny
2 PL rum
600 – 700 g hladkej múky
2 KL mletej škorice
1 KL mleté klinčeky
1 KL mletého anízu
štipka mletého badiánu
Postup:
Vajcia a práškový cukor vymiešame do peny.
Pridáme med, roztopené maslo, preosiate korenie a premiešame.
V rume rozpustíme sódu bikarbónu a pridáme do masy.
Postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme polotuhé cesto. Prikryté alebo zabalené do potravinovej fólie necháme v chladničke odstáť 24 hod. (cesto môžeme nechať odpočívať aj viac dni, bude lepšie).
Pred pečením cesto necháme stáť pri izbovej teplote cca 2 hodiny. Cesto premiesime na pomúčenej doske, vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrajujem tvary. Kladieme ich na vymastený plech, ozdobíme na prúžky nakrájanými mandľami, ktoré do perníka jemne zatlačíme.
Pečieme (podľa typu rúry) pri teplote 180°C cca 5-7 minút (teplovzdušná rúra).
Ešte horúce potrieme vyšľahaným vaječným žĺtkom. Pečivo získa pekný lesklý povrch. Prípadne pečivo zdobíme podľa vlastnej fantázie.
Absolventka Karlovej univerzity v Prahe. Do povedomia odbornej i pacientskej verejnosti sa dostala ako manažérka v odbore ošetrovateľstvo. Stála pri zrode nového medicínskeho odboru - geriatria. Spoluzakladala jednu z prvých Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku. V roku 2013 bola v prestížnej celoslovenskej súťaži Sestra roka ocenená za celoživotné dielo v ošetrovateľstve. V súčasnosti píše pre viaceré internetové portály so zameraním na podporu zdravia – prevenciu. Propaguje zdravý životný štýl, vrátane racionálneho stravovania.