Zápcha

Súčasná doba je veľmi hektická a uponáhľaná. Kvôli pracovnému vyťaženiu ľudia upúšťajú od pravidiel správnej životosprávy, ktorými sa riadili už predchádzajúce generácie. Nevhodná strava, stres a nedostatok pohybu narušujú prirodzenú funkciu hrubého čreva, čo sa môže prejaviť zápchou.

Zápcha Zdroj foto: Shutterstock.com

Definícia zápchy

Čo je zápcha?

Zápchou nazývame poruchu črevného vyprázdňovania, ktoré je sťažené, prípadne dlhšiu dobu chýba. Stolica je zvyčajne tvrdá, vyprázdnenie je často namáhavé, občas bolestivé. O zápche hovoríme aj vtedy, keď máte stolicu oveľa zriedkavejšie ako zvyčajne.

Ako často je normálne mať stolicu?

Frekvencia stolice je veľmi individuálna. Nie každý musí mať stolicu jedenkrát denne, ba dokonca stolica nemusí byť ani pravidelná. Normálny rozsah je vo všeobecnosti od 3 stolíc denne do 3 stolíc týždenne.

Prečo vzniká zápcha?

Po zjedení potrava prechádza tráviacim traktom, kde v procese trávenia dochádza k jej postupnému rozloženiu a vstrebávaniu živín a vody. Týmito procesmi sa vytvára stolica, ktorá sa posúva peristaltickými pohybmi (sťahmi) čreva smerom ku konečníku.

Tento zložitý proces môže ovplyvniť množstvo faktorov. Nedostatočný príjem tekutín, málo pohybu, nízky podiel vlákniny v potrave, užívanie niektorých liekov, potláčanie nutkania na stolicu, či pravidelné a nadmerné užívanie preháňadiel môžu zapríčiniť spomalenie pohybu stolice črevom, ktoré zvyčajne vedie k zápche. Spomalená pasáž (pohyb stolice) umožňuje zvýšené vstrebávanie vody v hrubom čreve, čím vzniká tuhšia až tvrdá stolica, jeden z príznakov zápchy.

Je však potrebné vedieť, že zápchu môžu spôsobiť aj iné, podstatne závažnejšie príčiny, ako napríklad zúženie čreva (nádorom, zápalom, zrastom), ochabnutie čreva (pri niektorých neurologických ochoreniach), stavy spôsobujúce bolestivé vyprázdňovanie (hemoroidy, análne fisúry). Takéto stavy musí riešiť lekár.


Prečítajte si tiež:

Čo robiť, aby bolo hrubé črevo zdravé?

Anatómia tráviacej sústavy

Pre lepšie porozumenie problému zápchy je dobré vedieť, ako funguje tráviaca sústava. Tráviaca sústava sa skladá z dvoch častí: horný tráviaci trakt, ktorý zahŕňa ústa, hltan, pažerák, žalúdok a dolný tráviaci trakt, ktorý zahŕňa dvanástnik, tenké črevo, hrubé črevo a konečník.

Proces trávenia sa začína mechanickým spracovaním v hornom tráviacom trakte, pokračuje vstrebávaním jednotlivých zložiek potravy v dolnom tráviacom trakte a končí vylučovaním nestrávených zbytkov potravy. V hrubom čreve sa z potravy vstrebáva voda, čím sa tvorí tuhý odpad, čiže stolica. Kontrakcie (sťahy) hrubého čreva ju posúvajú smerom ku konečníku. Kým sa stolica dostane ku konečníku, je už konzistentná (tuhá), pretože sa z nej absorbovala všetka voda.

Hrubé črevo je dlhé 1,2 - 1,5 m, široké 4 - 7,5 cm. Je tmavej, našedlej farby. Charakteristický vzhľad mu dávajú striedajúce sa vydutia a zaškrtenia, ktoré sú prejavom funkcie svaloviny. Pozdĺžna svalovina vytvára vydutia, priečna zaškrtenia.

Hrubé črevo má 2 časti:

  • Slepé črevo (caecum) - uložené v pravej bedrovej jame, predstavuje začiatok hrubého čreva. Jeho súčasťou je červovitý výbežok (apendix).

  • Tračník (colon) - je hlavnou časťou hrubého čreva, obsahuje vzostupnú, priečnu a zostupnú časť. Na ňu naväzuje esovitá kľučka, ktorá je spojená s konečníkom.

V mikroskopickom obraze má stena hrubého čreva 4 vrstvy:

  • Sliznica - vystiela lumen, je tvorená cylindrickými bunkami, obsahuje žliazky, lymfatické uzlíky.

  • Podslizničné väzivo - obsahuje cievnu a nervovú pleteň.

  • svalovina - pozdĺžna a priečna

  • vonkajší povlak

Priveľmi tuhá a suchá stolica sa vytvára vtedy, ak hrubé črevo absorbuje príliš veľa vody. To sa stane vtedy, ak sťahy čreva sú nadmieru pomalé alebo zdĺhavé, takže potrava v čreve sa pohybuje príliš pomaly.

Príznaky zápchy

Zápcha patrí v súčasnosti medzi najčastejšie sa vyskytujúce zažívacie problémy. Prejavuje sa napríklad nepríjemným pocitom tlaku a preplnenia, bolesťami hlavy, bolesťami brucha, nečistou kožou, nepohodou, či hemoroidmi. Podľa štatistických vyhodnotení až 40 % žien a 20 % mužov z času na čas trpí týmito ťažkosťami.

Funkčná a organická zápcha

Pre určenie závažnosti ťažkostí, ktorými sa prejavuje zápcha, a nutnosti ich ďalšej liečby je potrebné rozlíšiť druh zápchy. Rozlišujeme dva druhy zápchy - funkčnú alebo organickú (symptomatickú) zápchu .

Funkčná zápcha

Pre funkčnú zápchu je typické skôr dlhodobé trvanie, konštantný alebo premenlivý priebeh. Môže vznikať na základe poruchy vyprázdňovacieho reflexu (zadržiavanie stolice kvôli spoločenským zábranám), sedavého spôsobu života, ochabnutosti brušného lisu (pôrod, choroby, stavy po operácii ...), pri poruchách činnosti čriev so spazmami určitých úsekov, pri ochabnutí steny hrubého čreva a pod.

Funkčnú zápchu možno odstrániť prirodzenou zmenou v životnom štýle, napr. úpravou životosprávy, zložením stravy, dychovými cvičeniami, cvičením brušného lisu, užitím vhodného preháňadla.

Organická (symptomatická) zápcha

Môže mať akútny (náhly), alebo tiež chronický (dlhodobý) priebeh. Organická zápcha má väčšinou závažnejší charakter, preto si vyžaduje zvýšenú starostlivosť a liečbu pod dohľadom lekára. Najčastejšími príčinami sú buď mechanické prekážky (zúženie čriev, nádory, pozápalové zrasty čriev, ochabnutie čreva pri rôznych ochoreniach) alebo stavy spôsobujúce bolesti pri vyprázdňovaní, napr. hemoroidy ("zlatá žila"), análne fisúry (trhliny).

Diagnostika zápchy

Diagnózu stanoví lekár na základe príznakov alebo pošle pacienta na ďalšie vyšetrenia týkajúce sa hrubého čreva, čiže rektoskopia, irigoskopia, kolonoskopia. Ide o vyšetrenia, pri ktorých sa črevo naplní najprv báryovou suspenziou a potom aj vzduchom.

Dôležitú úlohu zohráva príprava pacienta na toto vyšetrenie. Pacient dostane preháňadlá, aby sa lumen hrubého čreva vyčistil od zvyškov stolice.

Liečba zápchy

Funkčne podmienená zápcha

  • ranný telocvik (drepy), prípadne prechádzka

  • ovocná šťava

  • pokus o vyprázdnenie, vydržať na WC aspoň 5 minút, opakovať každý deň, aj keď sa efekt nedostaví

  • Piť veľa tekutín v priebehu dňa, jesť veľa vlákniny, sušené slivky

Ak sa týmto spôsobom nepodarí odstrániť funkčne podmienenú zápchu , treba previesť klistír.

Organicky podmienená zápcha

  • Liečba závisí od vyvolávajúcej príčiny

  • Podľa možnosti nepodávať laxatíva (preháňadlá)!

  • Väčšinou sa lieči chirurgicky

Aké lieky používame pri zápche?

Podávanie preháňadiel je vhodné pri náhle vzniknutej zápche, ide o symptomatickú liečbu. Laxatíva požívame aj pri bolestiach v konečníku a pred rôznymi diagnostickými zákrokmi. Počas tehotenstva treba pristupovať k užívaniu týchto liekov veľmi opatrne, užívať len pri neúspechu diétnych opatrení!

Rozlišujeme tri základné skupiny:

  • Objemové laxatíva - obsahujú polysacharidy, ktoré sa nevstrebávajú a majú podobný účinok ako pirodzená vláknina. Podmienkou ich účinku je dostatočný prívod tekutín. Pri dlhodobom užívaní môžu viesť k nedostatku minerálnych látok v organizme.

  • Látky s osmotickými vlastnosťami - v hrubom čreve stimulujú sekréciu a znižujú pH, a tým vedú k zvýšeniu črevnej motility. Do tejto skupiny patria aj dobre známe glycerolové čipky - najšetrnejšie preháňadlo.

  • Kontaktné (stimulačné) preháňadlá - dráždia črevnú sliznicu, čím znižujú absorbciu vody a elektrolytov. Zväčšuje sa črevný obsah a zvyšuje sa aj črevná motilita, čo urýchľuje vyprázdňovanie stolice.

Životný štýl a zápcha

Snažte sa dodržiavať zdravý životný štýl. V tom prípade je tu nižšia pravdepodobnosť, že budete trpieť zápchou. Zapamätajte si zopár užitočných rád:

  1. Strava bohatá na vlákniny a chudobná na kalórie uľahčí tráveniu. Vhodné je čerstvé ovocie, zelenina, celozrný chlieb, sušené ovocie alebo cereálie. Keď zvyšujete objem vlákniny vo vašej strave, robte to pomaly a postupne. To vám pomôže redukovať plynatosť a nafukovanie.

  2. Zvyknite si na menšie porcie viacerých jedál denne - 5 menších jedál je lepších ako 3 veľké.

  3. Dôležitou zásadou je pravidelnosť. Pravidelná životospráva pomôže vášmu tráveniu.

  4. Dodržujte pitný režim. Optimálne je vypiť 1,5 až 2 litre tekutín denne. Najlepšia je minerálka, bylinkový čaj, ale aj mliečne výrobky. Dôležité sú aj číre polievky.

  5. Neponáhľajte sa pri jedle. Dôkladným použitím stravy napomáhate správnemu tráveniu.

  6. Počúvajte svoje telo - ak cítite potrebu, stolicu neodkladajte.

  7. Telesný pohyb napomáha v boji proti zápche. Nielenže podnecuje látkovú výmenu, ale podporuje aj činnosť čriev.

Niekedy sa ani úpravou životného štýlu nepodarí zápche zabrániť. V tom prípade, alebo v prípade akútnej zápchy, je možné použiť preháňadlo. Výhodou kvapkových foriem je možnosť prispôsobenia dennej dávky individuálnym potrebám.

Ako pomôcť chorému

Čo mám robiť, keď mávam zápchu?

Z dlhodobého hľadiska predovšetkým dodržiavať správnu životosprávu - dostatok potravín s vlákninou (ovocie a zelenina, celozrnný chlieb, ovsené vločky a pod.), dostatok tekutín, telesného pohybu. Niekedy však nepomôže ani úprava životného štýlu. V tom prípade, alebo v prípade krátkodobých ťažkostí použite preháňadlo.

Aké preháňadlo mám použiť?

Najvhodnejšie sú kvapkové formy. Ich výhodou je možnosť užiť presnú dávku, ktorá je pre vás potrebná a jednoduchosť pri užití (užijete ich samostatne alebo s trochou tekutiny). Guttalax účinkuje jemne a spoľahlivo a má neutrálnu chuť.

Nemôže mi užívanie preháňadla uškodiť?

Z krátkodobého hľadiska nie. O dlhodobom používaní sa poraďte so svojím lekárom.

Kedy sa mám obrátiť na lekára?

Svojho praktického lekára vyhľadajte vždy, keď:

  • spozorujete krv v stolici

  • máte zápchu trvajúcu tri týždne a dlhšie

  • je zápcha pre vás novým, nezvyčajným príznakom

  • keď máte pri vyprázdňovaní bolesti

Súvisiace choroby zápchy

Dlhotrvajúca zápcha môže spôsobiť aj ďalšie zdravotné komplikácie - napr. hemoroidy či análne trhliny. Niekedy sa stane, že časť črevnej výstelky sa tlačením dostane z análneho otvoru, čo nazývame prolaps rekta. Nesprávne zloženie stravy - strava bohatá na tuky a červené mäso a dlhotrvajúca zápcha tiež prispievajú k vzniku rakoviny hrubého čreva (kolorektálnemu karcinómu).

Slovník pojmov

Análne fisúry - trhliny v oblasti ritného otvoru

Antidiaroiká - látky pôsobiace proti hnačke

Črevná motilia - pohyby čriev

Črevná pasáž - pohyb stolice v čreve

Defekácia - odchod stolice z organizmu

Laxantíva - preháňadlá

Meteorizmus - plynatosť čriev

Obstipácia - zápcha

Spazmus - kŕč


Prečítajte si aj tento článok:

Čo robiť, aby bolo hrubé črevo zdravé?