Preventívna zubná prehliadka

V súčasnosti sa kladie veľký dôraz na prevenciu. Ochoreniam treba predchádzať, a to sa práve v stomatológii v značnej miere dá. Pravidelné preventívne prehliadky, správna ústna hygiena a zdravá strava pomôžu vášmu zdraviu a šetria peňaženku.

Preventívna prehliadka u zubára Zdroj foto: Shutterstock.com

Návšteva stomatológa pozostáva z kompletnej prehliadky ústnej dutiny. Určite by ste ju nemali podceňovať, pretože prípadné ochorenie sa zachytí v počiatočnom štádiu - čím skôr sa odhalí, tým má lepšiu liečiteľnosť. Ďalej sa veľa celkových ochorení prejavuje rôznymi zmenami v ústnej dutine, čo môže práve zubár pri preventívnej prehliadke odhaliť a poslať vás k príslušnému odborníkovi (napríklad niektoré choroby krvi, tráviaceho traktu, infekčné choroby).

Nezabudnite sa na preventívnu prehliadku objednať včas. Najlepšie je objednať sa hneď začiatkom roka, nebudete mať potom stres, že to do konca roka nestihnete.


Prečítajte si tiež:

Ako si správne čistiť zuby


Čo hovorí zákon č. 577/2004 Z.z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti?

Na preventívnu stomatologickú prehliadku plne hradenú z verejného zdravotného poistenia majú nárok:

  • Raz za šesť mesiacov poistenci do 18 rokov (najskôr však po uplynutí 6 mesiacov od ukončenej sanácie).

  • raz za rok poistenci od 18 rokov (najskôr však po uplynutí 6 mesiacov od ukončenej sanácie)

  • Dvakrát počas toho istého tehotenstva tehotné ženy (na začiatku prvého a na začiatku tretieho trimestra).

Preventívna stomatologická prehliadka, plne hradená z verejného zdravotného poistenia, obsahuje:

  • podrobnú prehliadku chrupu, parodontu, mäkkých tkanív ústnej dutiny

  • kontrolu medzičeľustných vzťahov a vzájomného postavenia zubov

  • kontrolu zubných náhrad

  • kontrolu dentálnej hygieny a hygienických návykov

  • určenie indexov KPE (kaz – plomba - extrakcia) a PBI (vyšetrenie ďasien)

Ak z výsledku prehliadky poistenca od 18 rokov veku vyplýva potreba ďalšieho ošetrenia preventívneho charakteru (odstránenie povlakov, zubného kameňa), je takto poskytnutý výkon pripočítateľnou položkou k preventívnej prehliadke (v základnom prevedení je plne hradený poisťovňou).

Ak z výsledku prehliadky poistenca do 18 rokov veku vyplýva potreba ďalšieho ošetrenia preventívneho alebo invazívneho charakteru (odstránenie povlakov, zubného kameňa, výplň alebo extrakcia atď.), je takto poskytnutý výkon pripočítateľnou položkou k preventívnej prehliadke (v základnom prevedení je plne hradený poisťovňou).

Zdravotné výkony v základnom prevedení poskytnuté v súvislosti so zubným kazom sa plne uhrádzajú na základe verejného zdravotného poistenia len vtedy, ak poistenec absolvoval v predchádzajúcom kalendárnom roku preventívnu prehliadku u zubného lekára.

V prípade, že v predchádzajúcom kalendárnom roku poistenec neabsolvoval preventívnu stomatologickú prehliadku, môže zubný lekár žiadať plnú úhradu aj za zdravotné výkony v základnom prevedení, poskytnuté pri liečbe zubného kazu

Základným prevedením pri ošetrení zubného kazu je ručne miešaná amalgámová výplň. Ak zubár použije na miešanie amalgámu stroj alebo chcete bielu plombu, prípadne si pred ošetrením necháte pichnúť anestéziu, budete doplácať. Cena doplatku závisí od konkrétneho zubára, na cenník sa radšej vopred informujte.

Keďže väčšinou sa používajú moderné spôsoby ošetrenia (napríklad odstránenie zubného kameňa ultrazvukom) a robí sa aj röntgenové vyšetrenie, treba počítať s tým, že si niečo k preventívnej prehliadke budete aj priplácať (základné prevedenie pri odstraňovaní kameňa je ručne kyretou).

Postup pri preventívnej prehliadke

  • Anamnéza - na začiatku sa vás bude zubár pýtať na všetky nové zdravotné problémy, ktoré boli zistené od vašej poslednej prehliadky (napríklad ochorenia srdca, cukrovka), ďalej na užívané lieky. Nezabudnite informovať o všetkých problémoch a zmenách v ústnej dutine, ktoré ste si všimli.

  • klinické vyšetrenie

  • Extraorálne vyšetrenie - zubár sa zameria najmä na prípadné zmeny na hlave a krku, vyšetrí aj temporomandibulárny kĺb.

  • intraorálne vyšetrenie

  • Hygiena dutiny ústnej – prítomnosť zubného povlaku, zubného kameňa.

  • Mäkké tkanivá dutiny ústnej - ďasná, všetky sliznice, jazyk, vývody slinných žliaz.

  • Tvrdé tkanivá dutiny ústnej - všetky zuby, ich vzájomné postavenie, medzičeľustné vzťahy. Pri vyšetrení zubov používa zubár zrkadielko a sondu. Vyšetrovaný zub vysuší prúdom vzduchu. Ak potrebuje zistiť, či je zub „živý“, urobí skúšku chladom (studená vatička priložená na zub).

  • Röntgenové vyšetrenie - doplňuje klinické vyšetrenie.

  • Najčastejšie sa pri preventívnej prehliadke robia malé snímky celého chrupu so zameraním na zubný kaz, tzv. bitewing. Na tomto snímku sa dá odhaliť kaz na bočnej plôške zuba, ktorý pri klinickom vyšetrení nie je viditeľný.

  • Podľa potreby sa môže urobiť aj panoramatický snímok, tzv. OPG (väčšinou raz za dva roky), kde na jednom veľkom snímku je okrem všetkých zubov vidieť aj priľahlé kosti a štruktúry.

  • Hygiena – odstránenie zubného kameňa, pigmentácií.

  • poučenie o správnej starostlivosti o zuby

  • plán ošetrenia


Prečítajte si aj tento článok:

Ako si správne čistiť zuby

indy

Bola som s dietatom na preventivke u zubara platila som 24 eur. Takže nie su preventivky zadarmo. Alebo len u našej zubarky neplatia zákony? Píšete keď zubár pri preventivke zisti zavadu oprava je v ramci preventívnej prehliadky zadarmo dieta malo odlupnute z blomby tak jej nadpajala blombu za 24 eur.

blabolik

píšete že ste bola na preventívnej prehliadke a súčasne že dieťaťu opravila zub.... preventivka ako taka bola zadarmo ale ta oprava zubu nie je! platili ste za opravu zubu. ešte môžete byt rada že vám ju spravila hneď na počkanie a nemuseli ste sa objednávať a čakať dni/týždne/mesiace