Ako sa cez Vianoce neprejesť

Andrea Nozdrovická (redakcia ZDRAVIE.sk) - Vianoce sú nielen sviatkami pokoja a pohody, ale aj hojnosti. Okrem stromčeka, darčekov si väčšina ľudí spája Vianoce s množstvom rôznych druhov dobrého jedla. Ako sa teda dobre najesť a neprejesť? Ako predísť nadbytočným kilám a nadmernému priberaniu?

Vianoce sú nielen sviatkami pokoja a pohody, ale aj hojnosti. Okrem stromčeka, darčekov si väčšina ľudí spája Vianoce s množstvom rôznych druhov dobrého jedla. Ako sa teda dobre najesť a neprejesť? Ako predísť nadbytočným kilám a nadmernému priberaniu? Odborníci tvrdia, že komplexným prístupom sa naberaniu kilogramov počas prichádzajúcich sviatkov dá vyhnúť. Poradíme vám ako.

Príjem = výdaj

Základná rovnica, na ktorú musíme myslieť, ak sa chceme vyhnúť neželanému priberaniu, je: príjem energie sa musí rovnať výdaju energie. Nárast hmotnosti je výsledkom nerovnomerného príjmu a výdaja energie. Ak príjem prevýši výdaj, hmotnosť sa zvyšuje a nadváha sa môže „prepracovať“ až do obezity. Obezita pritom nie je len estetickou záležitosťou – má vplyv aj na psychiku, prináša sociálne a najmä zdravotné problémy.

Diéty sú rôzne a takmer všetky „zaručené“. „Najúčinnejším a najreálnejším spôsobom zníženia telesnej hmotnosti je tzv. komplexný manažment obezity,“ konštatuje MUDr. Darina Malacká z Endokrinologickej ambulancie Polikliniky v Karlovej Vsi v Bratislave.

Ako si riadiť svoju hmotnosť?

Dôležité je zamerať sa na nasledovné piliere boja s nadváhou a využiť nasledovné rady počas Vianoc aj pri ďalšom chudnutí:

Výživa: vianočné menu upravte tak, aby príjem energie nebol vyšší ako výdaj. Kalorické koláčiky nahraďte ovocím či sušenými pochúťkami. Do majonézového šalátu namiesto kalorickej majonézy dajte biely jogurt, tradičného kapra možno nahradiť rybou na prírodný spôsob.

Fyzická aktivita – vianočné posedávanie v obývačke pri televízore a na návštevách skúste vymeniť za rôzne zimné radovánky na čerstvom vzduchu. So známymi sa nemusíte stretávať len v obývačkách! Pekná prechádzka s rodinou, ak stihne napadnúť sneh – sánkovačka s deťmi či lyžovačka s priateľmi zaručene zabezpečí dostatočný výdaj energie.

Zmena životného štýlu – úprava stravovania a zvýšená fyzická aktivita vám aj vašim najbližším prinesie veľa radosti a ani si neuvedomíte zmenu životného štýlu, ktorá sa stane vašou prirodzenou súčasťou.

Ak sa rozhodnete pre farmakoterapiu (podpornú liečbu liekmi), nezabudnite na spoluprácu s lekárom. Podľa klinických štúdií má farmakoterapia najvyšší účinok pri dodržiavaní predchádzajúcich zložiek.

Koľko pohybu je potrebné vynaložiť na vydanie kalórií v jedle

1 zmrzlinový pohár 800 kJ 25 min jazda na bicykli
1 rezeň so zemiakmi 1 456 kJ 20 min beh
1 tabuľka čokolády 2 000 kJ 60 min jogging
150 g zemiakových lupienkov 3 000 kJ 120 min odpratávanie snehu
1 pizza (500 g) 2 750 kJ 210 min prechádzka