Tuk navyše produkuje ženské pohlavné hormóny estrogény, v tele sa tak nedostatočne vyvíja mužská reprodukčná sústava. U obéznych dievčat puberta nastupuje skôr a je rýchlejšia, začínajú tiež byť menšie.
Kardiovaskulárne ochorenia, ktoré vo významnej miere vyvolávajú faktory životného štýlu, sú najčastejšou príčinou úmrtí Slovákov a Sloveniek.
Ochorenie pečene sa vyvíja niekoľko rokov a nebolí. Človek s 10 ročnou cirhózou pečene sa môže cítiť rovnako zdravo, ako človek, ktorý nemá žiadne ochorenie pečene.
Hladovky, rýchle chudnutie či prísne odtučňovacie kúry sa po vianočných sviatkoch stali už akýmsi trendom. Môžu za to aj senzačné reklamy, ktoré sľubujú zázraky na počkanie. Gastroenterológ doc. MUDr. Peter Minárik, PhD. , MSc. upozorňuje, že drastické redukčné diéty nikdy nefungovali a fungovať ani nebudú, lebo nevedú k dlhodobo udržateľným pozitívnym výsledkom.
Odborníci zo Slovenskej obezitologickej asociácie (SOA) v spolupráci so Slovenskou asociáciou dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED upozorňujú na širokú škálu ochorení pridružených k obezite, riziko ťažkého priebehu COVID-19 a možnosti liečby a manažmentu obéznych pacientov na Slovensku.
Tento variant génu je veľmi vzácny. V štúdii sa ukázalo, že ju mal len jeden človek z troch tisíc. Neplatí teda, že by všetci štíhli ľudia mali "genetické eso v rukáve". Drvivá väčšina z nich za to vďačí svojmu životnému štýlu.
V januári po sviatkoch ľudia najčastejšie začnú podnikať kroky k zmene životného štýlu a teda jedným z predsavzatí je aj detox tela. Je naozaj telu prospešný a je vhodný pre každého? Aj na to nám odpovedal obezitológ a kardiológ MUDr. Ivan Majerčák.
Úloha génu vo fyziológii človeka bola doteraz nejasná. vedelo sa , že tento gén mutuje často pri niektorých druhoch rakoviny a bol identifikovaný ako hnací motor vývoja nádoru. Teraz vedci objavili jeho skrytú úlohu.
Patrí k najviac konzumovaným nápojom na svete, každý deň vypijú ľudia po celom svete približne tri miliardy šálok kávy. Jej nadmerná konzumácia môže však negatívne pôsobiť na naše zdravie a prispieť k vzniku ochorení.
Cukrov v ovocí, zelenine a produktoch s prirodzeným obsahom tukov a cukrov nie je dôvod sa obávať. Naopak je to v prípade produktov s umelo dodávaným, rafinovaným cukrom. Jeho konzumácia je jednou z hlavných príčin vzniku chronických chorôb, preto by mal tvoriť denne najviac 10% energetického príjmu (1).