Prvý jarný deň je aj Deň zdravého spánku

Dobré ráno! Vyspali ste sa dobre? Ak nie, môžete tak urobiť dnes – okrem toho, že je prvý jarný deň a oddnes sa dni predlžujú (čo by lákalo správať sa opačne), je 21. marec aj Dňom zdravého spánku. Podľa odborníkov majú meniace sa ročné obdobia, prelom zimy a jari, vplyv na kvalitu spánku. Okrem iného, samozrejme. Poopraviac trochu citát nemeckého romantického básnika, spisovateľa a filozofa Novalisa: „Spánok je pre telo to, čo pre lásku opojenie zmyslov.“ Napriek tomu si čoraz menej uvedomujeme potrebu zdravého spánku a nespavosti nevenujeme takú pozornosť, akú by potrebovala (či skôr my). Nie nadarmo poznala grécka mytológia boha spánku Hypnosa (rímsky boh Somnus) syna bohyne noci – Nyx. Spánok totiž nie je strata času!

Denne potrebuje dospelý človek 6 až 8 hodín spánku, ktorý má obsahovať 20 % hlbokého spánku a 20 % snového spánku. Počas posledného storočia sme údajne stratili 20 % spánku denne, teda spíme v priemere menej ako naši predkovia. Príčin je niekoľko: rýchlejší život, stres, práca na zmeny, nesprávna životospráva, televízia, internet, sprievodné ochorenia...

Podľa celosvetových prieskumov až 95 % ľudí malo niekedy problémy so spánkom. Štatistiky tiež ukazujú, že 20 až 30 % ľudí trpí nespavosťou, necelá polovica to však považuje za problém a navštívi s tým lekára. Ľudia nespavosť väčšinou nehodnotia ako zdravotný problém. Pritom nekvalitný spánok sa odráža na našej nápade – bývame podráždení, menej sa koncentrujeme, sme unavení, pamäť nám neslúži stopercentne... Nespavosť býva často príčinou pracovných úrazov, dopravných nehôd.

Podľa odborníkov ľudia trpiaci nespavosťou (insomniou – preto sme spomínali, že rímsky boh spánku je Somnus) sú dvakrát náchylnejší na ischemickú chorobu srdca a trikrát viac trpia bolesťami hlavy. Riziko výskytu depresie je u nich štyrikrát vyššie ako u zdravých ľudí, 25 až 40 % trpí úzkosťami. Ľudia trpiaci nespavosťou ľahšie podľahnú závislosti od alkoholu a ďalších drog.

Samoliečba

Ponúkame vám niekoľko rád, ako sa dobre vyspať a ako sa vyhnúť poruchám spánku a nespavosti.

  • Uspávacie prostriedky užívajte len v extrémnych prípadoch a počas obmedzeného času (po operácii, ťažkej chorobe).
  • Večer sa vyhnite ťažkým jedlám, káve, kolovým nápojom, čiernemu čaju.
  • Naučte sa chodiť spávať v rovnakú hodinu – ani nie príliš skoro, ani neskoro. Ak sa chcete dobre vyspať, nepozerajte v televízii filmy, ktoré by vás rozrušili – skúste zábavnú knihu, príjemnú hudbu, kúpeľ...
  • Spávajte na chrbte s rukami pri tele (ak spíte na ľavom boku, stláčate srdce a pľúca).
  • Pri zaspávaní zhlboka dýchajte.
  • Starý známy domáci recept: pred spánkom vypite pohár horúceho mlieka s medom.
  • Odporúčané čaje pred spaním: koreň valeriány, chmeľ, kvety levandule, listy medovky, fenikel, čaj z lipových, rumančekových kvetov, majorán záhradný.
  • Vankúš na spanie skúste naplniť: 20 g komonice lekárskej, pomarančovými, rumančekovými a levanduľovými kvetmi, listami medovky lekárskej, ružovými lupienkami a chmeľom. Alebo: pohánkovými šupkami, kvetmi levandule, kvetmi rumančeka rímskeho aj kvetom rumančeka.
  • Kvalitnému spánku prospeje aj kúpeľ s levanduľou lekárskou alebo santalovým drevom. Studený zábal lýtok môže tiež pomôcť – sťahuje totiž krv z mozgu. Kefovanie a umývanie celého tela ovocným octom a sprchovanie predkolenia pomáha rovnako.
  • A nezabudnite: spálňa má byť vyvetraná, chladná. Spálňa nie je televízna izba ani pracovňa!