Kyselina hyalurónová - prameň mladosti

Kto by nechcel vyzerať mladistvo a sviežo? Možnosť transformácie kože nie len na povrchu, ale hneď v jej základoch, je lákavé. Ako to však docieliť?

Kyselina hyalurónová - prameň mladosti Zdroj foto: Shutterstock.com

Starnutie je prirodzenou súčasťou života. Vďaka alternatívam, ktoré sú dnes k dispozícii, vrátane kyseliny hyalurónovej, nie je nutné, nechať si zviditeľniť náš vek na koži. Jednou zložkou, ktorá to dokáže je kyselina hyalurónová.

Nachádza sa prirodzene aj v našom organizme. Ako forma podobná sacharidom, tvoriaca sa vo vnútri kolagénu. V našom tele sa nachádza v najväčšej koncentrácii (asi 60%) v kožnom tkanive (zamša-dermis).  Avšak starnutím a nežiaducim vplyvom vonkajšieho prostredia  strácame schopnosť vytvárať si ju. To je jeden z dôvodov, prečo naša pokožka stráca pružnosť, pevnosť a je suchšia.

Kyselina hyalurónová sa stala jednou z najviac skúmaných látok v dnešnej medicíne a kozmetickom priemysle.

Má vplyv na množstvo telových funkcií, preto jej dôležitosť nemožno podceňovať:

  • Je jednou z mála molekúl nachádzajúcich sa v prírode, ktorá dokáže nadviazať na seba vodu (100 násobok svojej váhy),
  • dodáva hydratáciu na miesta, kde to naše telo nevyhnutne potrebuje (svaly, kĺby, oči, sliznice, chrupavka, pokožka),
  • napomáha dodávať dôležité výživné látky do buniek,
  • odstraňuje odpadové látky z buniek, ktoré nemajú priame napájanie na krvné riečištie (napr. chrupavky),
  • udržuje pružnosť pokožky,
  • napomáha rýchlejšiemu hojeniu rán a iných kožných problémov (akné, jazvy, strie, vyrážky, ekzémy, odreniny, kožné vredy,...),
  • pomáha znižovať poškodenie kože,
  • bojuje s prejavmi starnutia aj ako prevencia proti starnutiu.

Ako ju obnoviť v našom tele?

Keďže sa táto dôležitá látka tvoriaca sa v našom organizme, starnutím a vplyvom škodlivého vonkajšieho prostredia, stráca, je dôležité ju dopĺňať.

Najčastejšou formou je aplikovanie kozmetických prípravkov s obsahom kyseliny hyalurónovej (krémy, gély, make-upy, séra,...) priamo na pleť. Táto možnosť však neumožňuje, aby sa látka dostala do hlbších vrstiev kože, kde je najpotrebnejšia, pre jej správnu funkciu. Ale na povrchu kože umožňuje hydratovať bunky pokožky a dodať jej potrebnú výživu.

Ďalšou formou je vpravovanie kyseliny hyalurónovej priamo do kože – injekčne. Aplikácia kyseliny hyalurónovej umožňuje vyplniť línie vrások, spevniť kontúry tváre a rozjasniť pleť. Nevýhodou tejto metódy je bolesť vpichu, začervenenia a opuchy v miestach aplikácie (tieto príznaky by však mali miznúť do týždňa). Mala by to byť však ako posledná voľba zamedzenia procesu starnutia.

Najjednoduchšou možnosťou dopĺňania kyseliny hyalurónovej je podávanie ústne. Pravidelná konzumácia dennej dávky doplnkov výživy obsahujúcich túto zložku pomáha hojiť rany, hydratovať orgány a pokožku. Aj keď má nižšiu účinnosť ako aplikácia injekčne, je to pohodlný spôsob dopĺňania kyseliny hyaluronovej, zvlášť v prípade, keď prejavy starnutia nie sú dlhotrvajúce a nenávratné.