5 vecí, za ktoré vďačíte priateľom

Bez priateľov by bol váš život pravdepodobne o niečo smutnejší, nudnejší a predovšetkým osamelejší. Či už ide o povrchné známosti alebo blízkych priateľov, sociálne putá sú pre plnohodnotný život mimoriadne dôležité.

Priatelia Zdroj foto: Shutterstock.com

Okrem toho, že s kamarátmi je zábava, rozumejú vám a dokážu nezištne poradiť, však priateľstvo prináša aj ďalšie, pre niekoho možno nečakané výhody. Práve vďaka kamarátom totiž žijeme zdravšie.


Prečítajte si aj:

Môže byť medzi mužom a ženou čistý priateľský vzťah?

1. Vďaka priateľom sa hýbete

Prieskum ukázal, že sú to práve vaši blízki – priatelia i rodina – ktorí sa často pričinia o to, že opustíte pohodlie postele či pohovky. Oni sú tí, ktorí chcú ísť niečo robiť a nedajú vám pokoj dovtedy, kým s nimi nejdete napríklad von. Niektorí z opýtaných dokonca výskumníkom prezradili, že takúto formu motivácie potrebujú a veľmi oceňujú.

Ďalším faktom je, že keď si s priateľmi dohodnete stretnutie vrátane toho v posilňovni či na bicykli, ťažko sa z neho vyvlečiete. Nechcete predsa sklamať kamaráta, ktorý na vás čaká pred domom.

2. Priatelia pomáhajú odohnať stres

S veľkou dávkou stresu sa omnoho ľahšie vyrovnáte vtedy, keď môžete zavolať niekomu, kto vás uteší a pochopí. Veď aj deti, ktoré nie sú v školskom kolektíve obľúbené, sa trápia omnoho menej, ak majú v triede aspoň jedného kamaráta.

Ako zistili vedci, efekt upokojenia sa po konverzácii s kamarátkou či kamarátom platí predovšetkým u žien. Ukázalo sa, že ženy pri strese vylučujú okrem iného hormón oxytocín, ktorý ich na rozdiel od mužov vedie k tomu, aby sa šli s niekým porozprávať pri káve či cez telefón a na svoje problémy zabudli týmto spôsobom.

3. Vďaka priateľom žijete dlhšie

Nejde samozrejme o to, že si nájdete množstvo kamarátov a automaticky sa dožijete stovky. No v priebehu desať rokov trvajúceho výskumu sa ukázalo, že u starších ľudí s väčším množstvom priateľov existuje o 22 percent menšia pravdepodobnosť, že zomrú, ako u tých osamelejších. To, že vďaka skutočným priateľom sa zvyšuje aj celková kvalita života, hádam netreba ani spomínať.

4. Priatelia môžu pomôcť prekonať rakovinu

Sociálne putá vedci spájajú aj s úspešnejším bojom proti rakovine. Napríklad sa im podarilo zistiť, že ženy s rakovinou prsníka, ktoré navštevovali stretnutia ľudí s týmto ochorením, žili dvakrát dlhšie.

5. Priatelia sú dobrí pre vaše srdce

Nie je celkom jasné, prečo to tak je, možno pre dobrú náladu a pocit pokoja, keď ste s ľuďmi, ktorých mate radi. Každopádne však platí, že nedostatok blízkych môže zvýšiť riziko vzniku ochorenia srdca.

Mimoriadne zaujímavá je štúdia, na ktorej sa zúčastnilo až 15-tisíc mužov a žien. Tí, ktorí boli v manželskom zväzku, chodili do kostola, na krúžky a mali množstvo priateľov a príbuzných, totiž mali omnoho nižší krvný tlak a napríklad i menej fajčili ako ostatní. To samozrejme tiež znamená, že u nich bolo výrazne nižšie riziko vzniku ochorenia srdca.


Prečítajte si aj:

Môže byť medzi mužom a ženou čistý priateľský vzťah?