Chcete si udržať figúru? Týmito potravinami zaženiete hlad

Ak ste na diéte, alebo sa len snažíte udržať si zdravú váhu, určite vás z času na čas prepadne obrovská bolesť od hladu. Ako s ňou bojovať bez toho, aby ste priberali? Zostať štíhly neznamená držať v ruke len šalát a mrkvu.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Existuje celý rad zdravých potravín, ktoré sú výživné a pomôžu vám udržať si váhu pod kontrolou. Všeobecným pravidlom je, pozrieť sa na potraviny, ktoré majú vysoký obsah vlákniny alebo bielkovín, aby sa zabránilo prehnanej konzumácii sacharidov, ktoré môžu spôsobiť túžbu po sladkých chutiach.

Celozrnné potraviny

Celozrnné potraviny vedia dobe odvrátiť bolesť z hladu, vďaka ich vysokému obsahu vlákniny. Aj samotní vytrvalostní atléti odporúčajú ovsené vločky ako prírodné, nespracované potraviny, s vysokým obsahom rozpustnej vlákniny, bez toho, aby boli pre organizmus príliš ťažké. Doplňte si takúto zdravú vlákninu aj na obed a na večeru konzumáciou celozrnného chleba alebo hnedej ryže namiesto bielej, alebo si pochutnajte na celozrnných cestovinách.


Mohlo by vás zaujímať:

Tieto psychologické triky vám pomôžu schudnúť

Nemôžete schudnúť? Chýbajú vám tieto vitamíny

Ako narábať s tukmi pri chudnutí


Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina sú zvyčajne nízkokalorické jedlo, kvôli ich vysokému obsahu vody, ale v záujme boja s bolesťou od hladu sa pozrite sa na ovocie a zeleninu, ktoré sú tiež bohaté na vlákninu. Jablká sú dobrým príkladom. Obsahujú dva druhy vlákniny, ktorá pomáha udržať pocit plnosti. Ďalšou dobrou možnosťou sú hrušky, pomaranče a jahody. Môžete si urobiť aj výdatnejšie šaláty napríklad z mrkvy, brokolice alebo vodnatej zeleniny ako sú uhorky.

Strukoviny

Aby ste uľavili vašim diétnym kŕčom, odporúča sa zahrnúť do stravy aj množstvom strukovín, ako sú fazuľa, cícer alebo šošovica. Strukoviny majú vysoký obsah bielkovín a vlákniny, čo je veľmi sýte. Sú tiež zdrojom vitamínov a minerálnych látok, ako je kyselina listová, železo, zinok a horčík a obsahujú fytochemikálie - rastlinné zložky, ktoré môžu pomôcť bojovať s bakteriálnymi infekciami, vírusmi a dokonca aj s rakovinou.

Ryby a mäso

Vaše telo odbúrava bielkoviny pomalšie, než to robí pri sacharidoch, čo znamená, že budete mať pocit sýtosti po dlhšiu dobu po jedle bohatom práve na bielkoviny. Ryby a hydina sú kvalitné zdroje živočíšnych bielkovín. Pre minimalizáciu tuku a kalórií, zvoľte biele ryby ako tučné ryby, ku ktorým patrí losos. Alebo si dajte kuracie mäso, no bez kože.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.