Naše zdravie by malo byť v súčasnosti našou najvyššou prioritou. Preto by sme mali prijímať zmysluplné rozhodnutia, aby sme telu zabezpečili dostatočnú výživu; zlé rozhodnutia totiž môžu mať za následok prejedanie či siahanie po nutrične chudobných jedlách.
Krátiace sa dni, pochmúrne počasie a nedostatok slnečných lúčov nám často kradnú dobrú náladu. Proti jesennému splínu sa dá čiastočne zabojovať aj výberom jedla. Pozor, niektoré potraviny splín naopak privolávajú!
Naša pečeň trpí nielen konzumáciou alkoholu a ťažkých jedál, ale aj pravidelným užívaním množstva liekov. Doprajme jej preto čas na prečistenie. Okrem odľahčenia jedálnička a vypustenie niektorých potravín ocení aj pomoc z prírody.
Čoskoro príde jeseň, za ňou zima, a vonku sa citeľne ochladí. Existujú ľudia, ktorí chlad znášajú veľmi dobre. A potom tí, ktorým je i napriek niekoľkým vrstvám oblečenia neustále zima. Ku ktorej skupine sa radíte? Ak nepomáha hrubá bunda, pulóver, čiapka či šál, skúste prehodnotiť svoj súčasný jedálniček.
Nový výskum v USA priniesol zistenie, že konzumácia vysoko kvalitných sacharidov, ako sú celozrnné výrobky, je zrejme spojená s nižším rizikom cukrovky 2. typu.
V prípade, že máte podozrenie na nákazu koronavírusom SARS-CoV-2, okamžite zostaňte doma, najlepšie izolovaný v jednej miestnosti, mimo členov vašej domácnosti a kontaktujte svojho lekára.
Každý rodič, ktorý to zažil, vie, ako nepredvídateľný môže byť detský vkus. Deti môžu jesť rovnaké jedlo celé týždne a nechcieť nič iné, až jedného dňa prídu temperamentné záchvaty hnevu pri pohľade na ich obľúbené jedlo.
Dnes si môžeme pohodlne dopriať akékoľvek ovocie a zeleninu bez ohľadu na ročné obdobie, či krajinu pôvodu. Jahody alebo čučoriedky na pultoch obchodov v zimných mesiacoch nie sú ničím zvláštnym. Napriek tomu je mnoho ľudí presýtených tovarom, ktorý vyzerá krásne a je na dosah ruky. Neprirodzená chuť, vzhľad, umelá čerstvosť a fakt, že, mnoho dovážaných potravín prakticky dozrieva v kamiónoch, nás núti zamyslieť sa.
Ľudské telo potrebuje asi 30 minút na to, aby zaregistrovalo, že je nasýtené. Takže rýchle zhltnutie jedla môže spôsobiť namiesto zasýtenia pocit hladu.
Tvorca projektu, potravinový kritik Patrick Linhart, vychádzal zo základov európskeho systému, ktorý sa už testuje v krajinách EÚ od roku 2014. Ako bude taký nástroj fungovať?