Prečo máme pri cvičení zníženú tvorbu moču?

Močový systém sa skladá z obličiek a močového mechúra, spoločne s močovodom a močovou trubicou. K jeho funkciám patrí vylučovanie toxínov, vedľajších metabolických produktov a hormónov, udržiavanie telesných tekutín a acidobázickej rovnováhy či regulovanie hladiny elektrolytov. Cvičenie má vplyv na močový systém v niekoľkých dôležitých ohľadoch.

Vplyv cvičenia na močový mechúr Zdroj foto: Shutterstock.com

Prietok krvi do obličiek

Keď cvičíte, prietok krvi do obličiek je znížený z dôvodu zvýšenia aktivity sympatického nervového systému. Pri tomto zníženom prietoku sa množstvo tekutiny filtrovanej obličkami stráca už pri strednej intenzite pohybu. Výsledkom je znížená tvorba moču.

Cvičenie, sodík a bilancie tekutín

Pri cvičení môžete prísť o značné množstvo tekutín, rovnako ako sodíka v pote. Pre udržanie rovnováhy tekutín šetria obličky sodík múdro jeho reabsorbciou. Hoci sa telu nepodarí vždy zachovať týmto spôsobom počas cvičenia tekutiny v tele, pretože sa tiež potíme, obličky sa snažia šetriť sodík dokonca ešte niekoľko hodín alebo aj dní po intenzívnej fyzickej aktivite.


Prečítajte si tiež:

Neposlúcha vás trávenie pri športovaní? Čo je príčinou a ako tomu predísť?

Hormonálny vplyv na obličky

Hlavný hormón, ktorý sa podieľa na udržiavaní rovnováhy tekutín v priebehu cvičenia je antidiuretický hormón, ktorého funkcia je podobná, a to šetriť sodík, čo má za následok viac koncentrovaný moč. Hormón je aj zodpovedný za obnovenie normálnej hladiny elektrolytov po cvičení.

Ostatný vplyv cvičenia na obličky

V priebehu cvičenia majú obličky tendenciu odfiltrovať aj viac bielkovín, čo spôsobuje zvýšenú hladinu bielkovín v moči. Obličky sú čiastočne zodpovedné za udržiavanie acidobázickej rovnováhy. Keď cvičíte intenzívne, budete produkovať aj kyselinu mliečnu. Z tohto dôvodu si počas cvičenia (keď si odbehnete) všimnete, že je aj moč kyslejší. Po cvičení obličky pomáhajú metabolizovať zostávajúcu kyselinu mliečnu.


Prečítajte si aj tento článok:

Neposlúcha vás trávenie pri športovaní? Čo je príčinou a ako tomu predísť?