Zbavte sa dvojitej brady raz a navždy

Aj vy máte pocit, že kvôli dvojitej brade vyzeráte staršie a neviete čo s tým? My vám ukážeme niekoľko spôsobov ako sa zbaviť druhej brady v závislosti od veku.

Veľa ľudí je presvedčených o tom, že to, čo prezrádza ich vek, nie sú vrásky, či povisnutá koža v okolí očí, ale nepekný podbradok. Vekom sa rozdiel medzi bradou a krkom postupne stráca, pretože koža prichádza o svoju pružnosť a v lokalite pod bradou a na krku sa hromadí tuk.

Je niekoľko príčin, ktoré druhú bradu spôsobujú. Najčastejšie je to nahromadený tuk v okolí sánky a krku u pacientov, ktorí trpia nadváhou. Sú však aj takí, ktorí sú štíhli a napriek tomu majú podbradok, pretože to majú dané geneticky a tuk sa im v tejto lokalite hromadí aj napriek zdravej životospráve. Niektorí ľudia majú tzv. hypoplastickú sánku, kedy im brada takmer úplne splýva s krkom. Je to dané tvarom lebky. Laicky sa tomu hovorí aj kurací krk. Druhú bradu môže vo vyššom veku spôsobovať aj nahromadená koža, ktorá stratila svoju pružnosť a povisla. Terapia teda závisí od príčiny, ktorá druhú bradu spôsobuje.

Podľa dermatologičky MUDr. Alexandry Novotnej, PhD., chodia klientky aj klienti na jej kliniku s požiadavkou na odstránenie druhej brady, ktorá je spôsobená najčastejšie nahromadeným tukom. „V závislosti od veľkosti podbradku, a teda od množstva tuku, volíme buď liposukciu, čiže jeho odsávanie, alebo neinvazívnu laserovú lipolýzu, s ktorou máme veľmi dobré skúsenosti. Tento zákrok je šetrný a má nízke riziko komplikácií,“ hovorí doktorka Novotná.

Čo je laserová lipolýza?

Pri neinvazívnej lipolýze vsunie chirurg pod kožu jemné laserové vlákno, ktoré zohreje tuk nachádzajúci sa v tejto lokalite, následkom čoho sa teplom poškodené tukové bunky vstrebú a sú z tela vylúčené. Výhodou oproti klasickej liposukcii je to, že po zákroku nezostáva ovisnutá nadbytočná koža. „Teplo, okrem narušenie tukových buniek, pozitívne stimuluje tvorbu kolagénu, ktorý je uložený v najhlbších vrstvách kože, a tým spôsobí jej spevnenie. Táto metóda je teda ideálna aj pre vyrysovanie kontúr dolnej tretiny tváre. Pokiaľ druhá brada nie je extrémne veľká, je to jednorazový ambulantný zákrok,“ vysvetľuje doktorka Novotná.

Dôležitú úlohu hrá vek

Výber metódy, ktorá je vhodná na odstránenie podbradku, ovplyvňuje aj vek človeka. U mladších ľudí, ktorí majú pružnú kožu, stačí vykonať len laserovú lipolýzu. U starších ľudí, okolo 50 rokov, kde už elasticita pokožky nie je ideálna, je často potrebné skombinovať niekoľko metód, kedy je okrem odstránenia tuku, potrebné vykonať aj chirurgickú úpravu prebytočnej kože,“ hovorí plastická chirurgička MUDr. Katarína Simonová.

Druhú bradu niekedy spôsobuje aj vekom povisnutá koža v okolí dolnej sánky. „Na redukciu povisnutej kože v okolí sánky, čomu sa niekedy hovorí aj syslie vačky, je vhodné použiť facelifting, teda chirurgickú úpravu kože na tvári. Buď v rámci celkového faceliftingu, alebo čiastočným faceliftingom vykonaným len v tejto lokalite. Pokiaľ nie je povisnutie výrazné, vieme tu kožu upraviť aj aplikáciou kyseliny hyalurónovej v kombinácii s botulotoxínovými injekciami,“ vysvetľuje MUDr. Novotná.

Keď pomáha vlastný tuk

Niektoré ženy, najmä vo vyššom veku, majú na jednej strane problém s nahromadeným tukom pod bradou a na krku, ale kvôli úbytku kolagénových vlákien majú stenčenú kožu na tvári a prepadnuté líca. V takýchto prípadoch sa tuk z podbradku odstráni liposukciou, teda odsávaním pomocou jemných kanýl a následne je implantovaný do oblasti líc na vyplnenie prepadnutých miest. Zákrok sa nazýva lipofilling. Tuk sa po odobratí a špeciálnej úprave používa aj na vyplnenie vrások na čele, úpravu pri liftingu tváre a očných viečok, na zväčšovanie pier alebo na potlačenie prejavov starnutia na rukách. Veľkou výhodou tejto metódy je skutočnosť, že sa ako výplňový materiál použije vlastný tuk, čiže neobsahuje telu cudzie látky a reakcia tela voči nemu je minimálna. Efekt je dlhodobý, pretrváva roky.