Trikrát STOP týmto potravinám

Sú chutné, sú takmer všade a len ťažko sa im odoláva. Biela múka, margarín a umelé sladidlá však patria do skupiny potravín, ktorým by sme sa radšej mali oblúkom vyhnúť. Nenechajte si však zájsť chuť! Existujú totiž zdravé a rovnako chutné alternatívy.

stop_potravinam_kuchar Zdroj foto: Shutterstock.com

STOP bielej múke

Chlieb je nezdravý. My Slováci neradi počujeme túto vetu, no je to tak. Kedysi bolo pečivo hlavnou prílohou, spolu so zemiakmi, našich predkov. Avšak doba sa zmenila.Okrem rapídneho zníženia energetického výdaju v podobe pohybu a manuálnej práce už ani dnešná múka nie taká, aká bola za našich starých mám. Dnešná múka z ktorej sa chlieb vyrába v sebe neobsahuje bohactvo obilnín. Je to len akási zmes škrobu a lepku, bez pridanej hodnoty.

Prečo je škodlivá

Asi pred 150 rokmi sa spôsob získavania múky rapídne zmenil. Zrno sa rozlúsklo a do procesu mletia išlo len jeho jadro. Celé osemenie, ktoré obsahuje nespočetné množstvo vzácnych olejov a vitamínov, sa zaradilo medzi odpad. Takýto spôsob mletia zŕn je ideálny jedine pre výrobcov potravín, pretože biela múka, ktorá neobsahuje olejovú zložku sa kazí pomalšie. Horšie už je na tom naše telo, ktoré takýto výrobok príjma. Viac ako škroby a lepok totiž potrebuje práve ten "odpad", ktorý výrobcovia vo svojich výrobkoch nechcú. Otruby.

Škodlivosť takto ochudobnenej bielej múky je v spoločnosti pretriasaná hlavne kvôli možným ochoreniam, ktoré spôsobuje. Preto sa čoraz častejšie začína používať múka celozrnná. Už z jej názvu je jasné, že do procesu mletia sa pridáva celé zrno a výsledkom je múka plná olejov a vitamínov, ktoré sú pre telo prospešné.

Ak si zvolíte zdravšiu alternatívnu cestu, teda celozrnné výrobky, majte sa na pozore! Výrobcovia si zvykli označovať pojmom "celozrnné" aj také výrobky, ktoré obsahujú túto múku len minimálne. Preto si vždy prečítajte zloženie výrobku a spoliehajte sa na overené produkty, s ktorými máte dobrú skúsenosť.


Zahrňte do svojho jedálnička radšej toto

43 najzdravších a najlacnejších potravín

Stop syntetickým cukrom

Čo je umelo vytvorené a priemyselne spracované je poväčšinou aj škodlivé. Inak to nie je ani pri synteticky vyrobených cukroch. Do tejto skupiny patria všetky priemyselne spracované cukry ako: biely, hnedý, ovocný, hroznový, mliečny, sladový trstinový a veľa ďalších. Ich najväčšou nevýhodou je fakt, že neobsahujú takmer žiadne živiny a naše telo musí na ich spracovanie spotrebovať veľa úsilia. Ak chceme mať zdravý a sladký život, mali by sme sa spoliehať predovšetkým na med a ovocie. Sú to prirodzene sladké ingrediencie a nespôsobujú sladkú závislosť. Možno práve kvôli sladkej závislosti na syntetických cukroch máte neutíchajúcu chuť na cukrovinky a neviete im odolať.

Zdroj foto: Shutterstock.com

STOP rafinovaným tukom

Zlý dopad na náš organizmus majú aj priemyselne spracované tuky. Reč je o rafinovaných tukoch, kde spadajú takmer všetky komerčné výrobky margarínového typu a oleje, ktoré neboli spracované za studena. Dôvodom ich škodlivosti je opäť spracovanie. Pri ich výrobe a totiž všetky zdravé a vitálne látky strácajú a menia svoj zdravý charakter. Popri tom sú obohatené o chemické prísady, ktoré sú pre ľudí neprirodzené. Hovoríme o n- hexáne, hydroxide sódnom, či kyseline fosforečnej. Pri takejto strate živín je logické že strácajú aj farbu. Preto sa im väčšinou dopomáha farbivami, emulgátormi a konzervačnými látkami, nech potravina vydrží v chladničke čo najdlhšie.

Naša rada znie: Kupujte len šetrne spracované tuky a čítajte si etikety. Pre inšpiráciu vám prinášame zopár typov na zdravé oleje, lisované za studena: olivový, tekvicový, konopný, rakytníkový, bodliakový olej a mnohé iné. Pre prípravu smažených jedál odporúčame repkový olej a kokosový olej, ktoré v sebe pri zahriatí nevytvárajú karcinogénne látky.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Pozrite si zoznam potravín, ktoré sú naopak veľmi zdravé

43 najzdravších a najlacnejších potravín