(Ne)bezpečné dobrodružstvo zvané letná láska

Zlomené srdca nie je to najhoršie, čo si môžete z dovolenky odniesť. Ako sa vyhnúť pohlavne prenosným chorobám?

Je to tu! Leto, more, dobrá nálada, slnko, pláž a samozrejme podniky plné rôznych ľudí spojené s drinkami a nezabudnuteľnou atmosférou. Na dovolenku určite necestujete bez plaviek, osušky, opaľovacieho krému s dobrým ochranným faktorom a nejakými ľahkými šatami. Hovoríte, že toto všetko už máte zbalené? Dúfame teda, že ste nezabudli na to najdôležitejšie, a to zdravý úsudok.

Milé dámy, ruku na srdce. V ktorej z vás sa pri slove dovolenka nezapne okamžitý senzor, ktorý hlási nejakú, aspoň malú, neresť. Ak máte doma pocit, že na obyčajný flirt vám chýba odvaha, tak verte, že na dovolenke sa zrazu tej odvahy nahrnie akosi viac. Pozor však na najčastejšie dovolenkové pohlavné choroby, ktorými sú kvapavka, syfilis a tiež chlamýdie. Ak ste dodnes žili s myšlienkou, že takúto výslužku si môžete domov odniesť len po pohlavnom styku, ste na veľkom omyle!

**Vedeli ste?** Nakaziť sa môžete aj pri bozkávaní, s tou najmenšou rankou v ústach, no a orálny sex tiež nie je výnimkou.
Možno ste už „mali tú česť“ a spoznali ste na svojich cestách typických plavčíkov či barmanov ako Julio, Diego, či Marko. Tieto exotické mená v nás vzbudzujú určitú istotu a presvedčenie, že tohto človeka už tak ľahko nestretneme, žiadna z našich kamarátok s ním nemala podobnú skúsenosť a tiež nie je potrebné mu dávať svoje telefónne číslo, či viesť dlhší rozhovor v rodnom jazyku. Na dovolenke sme sexu otvorení oveľa viac. Možno je to naozaj spôsobené len iným ovzduším, ale nezabúdajte, ak vám náhodné okolnosti podsunú možnosť „obetovať svoju počestnosť“, mali by ste mať na pamäti, že **menej je niekedy viac** a nemusíte riskovať viac ako je nutné.

Jedna dobrá rada nad zlato. Už spomínaný Diego vie určite veľmi pekne a kvetnato rozprávať o vašej kráse a jedinečnosti. Takýmto sladkým rečičkám neverte! Je dobré mať na pamäti, že dovolenkový pobyt je len dočasnou záležitosťou. Ba čo viac, každý týždeň sa sem nahrnie neuveriteľné množstvo čistej ženskej krásy a títo „plážoví playboyi“ to dobre vedia.

Iste, môžu byť aj takí, ktorí čakajú jedine na vás. Teda, nie tak úplne na vás ako takú, skôr na osobu, ktorá ich vyvedie raz a navždy z konkrétnej krajiny. Poslednou skupinou možných obetí „lásky“ sú tí, ktorí sa prišli zabaviť presne tak isto ako vy a ste tak na jednej lodi.

Je dobré zostať jednoducho nad vecou a nebrať tak úplne vážne každý sľub, či vyznanie. Letné lásky sa naozaj vo väčšine prípadov nesú v znamení krátkych citov a euforických zážitkov, takže v tomto prípade odhoďte myšlienky, že stretnete dokonalého partnera s plážovým domčekom, okolo ktorého behajú vaše krásne deti. Bohužiaľ, zlomené srdce nie je to najhoršie, čo by ste si z dovolenky mohli odniesť.

**Vedeli ste?** Najčastejší výskyt pohlavných chorôb sa objavuje v krajinách s teplejším podnebím, kde sa miešajú rôzne kultúry a národy.
Nezabúdajte, **tak ako ste sa chránili cez deň, chráňte sa aj v noci!** Po celodennom slnení, kedy ste si ošetrovali pokožku vysokým faktorom, hýčkali si zrak kvalitnými slnečnými okuliarmi, si pri večernom výjazde do podniku plného testosterónu nezabudnite pribaliť ochranu akéhokoľvek druhu. Berte na vedomie, že nie všetci ľudia sú priateľskí, ako sa na prvý pohľad často zdajú. Majte oči na stopkách. Nikdy neviete, čo sa môže stať a aké majú ľudia s vami plány a hlavne čo oni sami zažili pred tým ako stretli vás. Aj v tom najväčšom dovolenkovom ošiali si nechajte priestor na **zrelý úsudok** a pozor aj na to, aké koktaily konzumujete práve zdarma. V kabelke by vám naozaj nemali chýbať **veci na ochranu alebo obranu**. Myslite na to, že jedna iskrivá noc na pláži nestojí za zdravotné problémy, ktoré sa môžu ukázať neskôr. Pri ženskom pohlaví sú klinické prejavy omnoho závažnejšie, pretože usporiadanie a štruktúra pohlavných orgánov je odlišná.
**Vedeli ste?** Najviac ohrozené sú homosexuálne orientované osoby a mladé ženy.
Áno, dovolenka je naozaj o tom, aby ste si ju užili naplno a využili možnosti, ktoré sa vám núkajú. Majte však na mysli skutočnosť, že **jediná a zaručená ochrana proti nakazeniu pohlavnou chorobou je nevyhľadávanie akéhokoľvek styku s osobou, ktorú nepoznáte**.
Ak sa vám však nepodarí letnému dobrodružstvu odolať a po pohlavnom styku sa dostavia príznaky ako výtok, zväčšenie lymfatických uzlín, vyššie teploty alebo bolesti v podbrušku, určite neodkladajte návštevu doktora na neskôr!