Ako správne užívať lieky

Dnes iba ťažko nájdeme človeka, ktorý by neužil žiadny liek. Ak vychádzame z odbornej terminológie - liek je prípravok používaný v diagnostike alebo v terapii.

Užívanie liekov Zdroj foto: Shutterstock.com

Liek je zložený z liečiv – účinných látok a pomocných látok upravovaných do určitej formy, napríklad - injekcie, tablety, masti, gélu, sirupu, čaju, atď. Každý liek môžeme mať niekoľko foriem. V prípade ich voľného predaja sa najčastejšie stretávame s tabletami, masťami, gélmi, sirupmi a čajmi.

Skôr ako sa rozhodnete pre kúpenie voľno predajných liekov poraďte sa s lekárnikom. Kto sa raz rozhodne pre „samoliečbu“ berie zdravie do vlastných rúk. Opatrnosti nikdy nie je dosť, lebo aj lieky a liečivá na prírodnej báze môžu intenzívne pôsobiť na organizmus a vyvolať nežiaduce účinky.

Druhy liekov

Dozor nad kvalitou, účinnosťou a bezpečnosťou liečiv a zdravotníckej techniky zabezpečuje Ministerstvo zdravotníctva SR a Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Je nesmierne veľké množstvo liekov, ktoré sa delia podľa ich účinkov. Napríklad:

  • analgetiká - lieky pôsobiace proti bolesti
  • myorelaxanciá - lieky znižujúce napätie svalov
  • antibiotiká - používané pri liečbe infekčných ochorení
  • antiflogistiká - protizápalové lieky
  • homeopatiká – založené na princípe „podobné sa lieči podobným.“

Stretávame sa aj s pojmom kategorizácia liekov – lieky plne hradené zdravotnou poisťovňou, hradené za spoluúčasti pacienta a plne hradené pacientom.

Skôr ako začnete lieky užívať

  1. Neužívajte lieky hneď, ako vás niečo zabolí, napríklad bolesť hlavy po prebdenej noci. Dajte organizmu šancu, aby sa vyrovnal sám.
  2. Nenoste lieky v kabelke alebo príručnej taške, zvádza to na ich častejšie užívanie.
  3. Pamätajte, že dlhodobá samoliečba môže skresliť príznaky, ktoré si vyžadujú odbornú starostlivosť. Užívať lieky na „vlastnú päsť“ by ste mali iba krátkodobo!
  4. Nezabúdajte, že lieky obsahujú látky, na ktoré môže každý organizmus reagovať inak.
  5. Príbalový leták - návod na použitie je dôležitá informácia, treba si ho prečítať a starostlivo uchovať. Všetky informácie majú vzdelávací charakter, nenahrádzajú osobnú konzultáciu s lekárom alebo lekárnikom.
  6. Neužívajte lieky s alkoholom.
  7. Nezabúdajte, že niektoré lieky môžu znižovať schopnosť koncentrácie, riadiť napríklad motorové vozidlo je potom veľké riziko.
  8. Sledujte expiračnú dobu (doba použiteľnosti) i skladovaniu liekov.
  9. Ak užívate lieky v noci, neberte ich po tme. Zámena môže byť nebezpečná!
  10. Zásadne neužívajte lieky, ktoré boli predpísané pre niekoho iného, ani svoje lieky nedávajte iným ľuďom, aj keby trpeli rovnakými zdravotnými problémami. Pozor na interakciu liekov – vzájomné ovplyvňovanie!

Prečítajte si tiež:


Ako skladovať lieky v domácnosti?

  1. Podľa možnosti treba lieky skladovať v lekárničkách, prípadne na mieste určenom na lieky.
  2. Lieky zásadne nepatria na miesto, kde ich uvidia deti, alebo kde k ním majú ľahký prístup.
  3. Lieky skladujeme zásadne v pôvodnom balení.
  4. Lieky neskladujete na slnku, vo vlhkom prostredí ani v chladničke, ak sa to výslovne neodporúča v príbalovom letáku.
  5. Telefónne číslo lekára, lekárnika si uložte na viditeľné miesto. Priebežne sledujte, ktoré ambulancie prvého kontaktu a lekárne sú otvorené počas víkendu a sviatkov. V prípade akútneho ochorenia to môže byť veľmi užitočná informácia.

Nezabúdajte, kto sa raz rozhodne pre „samoliečbu“ berie zdravie do vlastných rúk. Ak sa objavia nežiaduce účinky okamžite vyhľadajte odbornú pomoc!