Ovsená kaša - večer pripravíte, ráno maškrtíte

Ovos je jedna z najstarších obilnín, dokáže zasýtiť na dlhú dobu a dodať telu dostatočné množstvo energie. Ak ju konzumujete pravidelne, pomôže vám k zdravým a krásnym vlasom, pokožke i nechtom. A dajú sa z nej pripraviť skvelé pochutiny!

Ovsená kaša v pohári Zdroj foto: Shutterstock.com

Ovsené vločky obsahujú 100% vlákniny, ďalej rastlinné bielkoviny, vápnik, draslík, železo, zinok a mangán, ktorý je potrebný pre kosti, zuby, ale i imunitný a nervový systém. Z vitamínov sa tu nachádza "vitamín dlhovekosti"- K, ktorý naše telo potrebuje pre správnu zrážanlivosť krvi, ale ako už jeho prezývka hovorí, znižuje aj riziko vzniku nádorov.Taktiež tu nájdeme aj omega-3 mastné kyseliny, významné pre protizápalové účinky a správne zloženie krvi. Treba spomenúť i nasýtenú kyselinu tryptofán pre jej efektívnu účinnosť proti depresii, nespavosti, úzkosti a stresu.

Pri tomto všetkom pomáhajú

Navyše, ovsená kaša okrem toho, že je značným energetickým zdrojom, je veľmi zdravá a pomáha i v týchto prípadoch:

  • udržiava stálu hladinu cukru v krvi
  • podporujú trávenie a činnosť obličiek
  • znižujú riziko srdcových chorôb a infarktu
  • choroby nervovej sústavy, vyčerpanie, únava
  • správna činnosť štítnej žľazy
  • kožné problémy
  • proti rakovine
  • chudnutie

Pripravte si ovsenú kašu na mnoho spôsobov

Ovsenú kašu si môžete pripraviť dopredu na veľa spôsobov. Samotné kombinácie ingrediencií spôsobia, že budete jesť s pôžitkom. Pretože si nenachystáme len také nudné raňajky! 

Zdroj foto: Youtube.com

Prečítajte si tiež::


Máte radi toto energeticky výdatné jedlo, ale sa vám s tým ráno nechce zapodievať? Dáme vám tip, ako si chutnú ovsenú kašu môžete pripraviť už večer a ráno si môžete dlhšie zdriemnuť s pocitom, že vás čakajú pripravené raňajky. 

Na prípravu budete potrebovať zopár stredne veľkých pohárov, ovsené vločky, mlieko alebo jogurt, med, prípadne ovocný sirup alebo džús a  rôzne druhy ovocia. Ovsené vločky zalejte mliekom, pridajte med alebo džús, taktiež vyskúšajte prisypať aj zopár lyžičiek ľanových semiačok a proteínu, ktorý zvyšuje energetickú hodnotu pokrmu. Na záver vločky ochuťte vybraným ovocím a môžete ich aj posypať kakaom alebo škoricou či vanilkovým cukrom.

Prvý deň si skúste pripraviť kašu s letným ovocím zaliatu medom a mliekom. Do zmesi pridajte nakrájaný banán, mango či broskyňu. Na ďalší deň tu máme tip na menej sladkú a netypickú kombináciu jahôd, malín a avokáda, ktoré zalejeme pomarančovým džúsom.

Ak chcete niečo ešte zdravšie, vyskúšajte k avokádu pridať uhorky, špenát a zelené jablko. Na záver pridajte jablkový džús.

Máme tu i energetickú bombu pre športovcov. Zmiešajte s mliekom čokoládový proteín, pridajte vykôstkované čerešne a nakrájaný banán. Dodá vám to dostatočné množstvo energie na tréning.

Zdroj foto: Youtube.com

Ak by vám bolo málo, dochutiť si kašu môžete aj orechmi, hrozienkami,  čučoriedkami, brusnicami alebo posypať kakom či škoricou. Fantázii sa medze nekladú, hlavne, aby vám chutilo.

Tieto obsahy potom riadne pretrepte, poháre prikryte viečkom a schovajte do chladničky.

Zdroj video: Youtube.com
Tatiana789

Mňam, taketo pochutky jedavam uz zopár rokov ;) velmi si to chválim, mňa k tomu inšpirovali kamarátky cez leto v USA, kedže tam to bolo hitom, minimalne u nas v apartmane a suroviny ako chlieb boli viac menej nedostupne (ak neratam slane rozky na hotdogy a toastovaci chlebik :D), tak som sa tam naučila na taketo dobrotky - maple sirup a arasidove maslo ku všetkemu :D ale s mierou samozrejme haha

DanielkaaaHorna

Ahoj Tatiana, spomínaš, že si bola v USA, toto leto chceme ist s kamoskou len tak pocestovat, mame vyhliadnute letenky, zistovali sme si, ze nam stacia len ESTA viza - je to pravda??? www.estavisa.sk - prosim pozri ten formular či si aj ty len cez taketo niečo išla, ďakujem za každú radu

Tatiana789

Ahoj Danielka, nooo ak chces len cestovať určite ti stačia len esta visa, je to vlastne len povolenie na vstup, viza potrebujes ak tam chces pracovat - predpokladam ze nechces, mozes tam ostat a cestovat do 90 dni, do toho sa isto zmestis ;) Myslela si tento formular? estavisa.sk
Iný tam nevidim, vyzera v pohode, akurat je to stranka agentury, ak si este nebola v usa tak kludne chod cez nich, pozeram ze tam maju nonstop servis, tak sa mozes kludne popytat, len si zato priplatis, ja by som si radsej priplatila, nikto nechce predsa kupovať drahu letenku a potom urobiť nejaku blbost preco ti nedaju viza :D