Dámy, viete, čo vám môže prezradiť vaša menštruácia?

Na svete nemožno nájsť dve ženy, ktoré by mali rovnaký menštruačný cyklus. Každá perióda má svoje špecifiká – odlišuje sa dĺžkou či intenzitou menštruačného krvácania, a tak môže o žene prezradiť viac, ako si sama myslí.

„Žiadna menštruácia“

Môže znamenať: syndróm polycystických vaječníkov, nízky telesný tuk, dysfunkcia štítnej žľazy, stres

Medzi najčastejšie príčiny meškajúcej menštruácie patrí tehotenstvo alebo menopauza. Ak ste však príliš mladá na menopauzu a tehotenstvo tiež neprichádza do úvahy, meškajúca perióda môže signalizovať problémy so štítnou žľazou alebo hormonálnu nerovnováhu, ktorá spôsobuje cysty na vaječníkoch. Jednou z ďalších možných príčin môže byť aj vaša váha. Pri žene, ktorá trpí podváhou, sa môže tiež prerušiť menštruácia v dôsledku nedostatku tuku v jej tele.

Kedy navštíviť lekára? Ak vám vynechá menštruácia po dobu 3 – 6 mesiacov.

Ako oddialiť menštruáciu?

„Bolestivá menštruácia“

Môže znamenať: endometrióza, myómy maternice, vaginálne zjazvenie

Nie je žiadny tajomstvom, že veľa žien trpí na bolestivú menštruáciu. Problémom sa to stáva vtedy, ak proti bolesti nezaberajú žiadne utišujúce lieky a žena nedokáže pomaly ani vstať z postele. Jednou z najčastejších príčin tohto stavu je ochorenie endometrióza, ktoré vytvára tkanivo rozprestierajúce sa najmä na vaječníkoch, vajcovodoch a na podbrušku. V dôsledku toho, že sa tkanivo nemôže dostať z tela von, a hromadí v oblasti panvy a spôsobuje bolesť. Hoci na túto chorobu neexistuje žiadny liek, možno ju vyriešiť operáciou či fyzickou terapiou.

Kedy navštíviť lekára? Ak máte bolestivú menštruáciu viac ako 3 mesiace.

„Silná menštruácia“

Môže znamenať: myómy maternice, hemofília, hormonálna nerovnováha, riedka krv

Ak si musíte meniť vložku alebo tampón každú hodinu a vaše krvácanie prekročilo dobu 7 dní, potom možno vašu menštruáciu oznať za „abnormálne silnú“. Pri takomto type periódy sa dokonca žena veľakrát obáva, že krvácanie presiakne aj cez vložku a ona skončí s nepekným krvavým fľakom na nohaviciach. Dôvodom tohto stavu môže prebytok alebo nedostatok jedného z hormónov regulujúcich menštruáciu (estrogén, progesterón) alebo to môže byť aj príznakom rakoviny maternice. Riešením môže byť vnútromaternicové teliesko či hormonálna antikoncepcia.

Kedy navštíviť lekára? Ak si meníte vložku alebo tampón každú hodinu a silné krvácanie ovplyvňuje váš každodenný život, je potrebná návšteva u lekára. Ďalšími sprievodnými znakmi môžu byť i závraty, slabosť či zrýchlené dýchanie.

„Nepravidelná menštruácia“

Môže znamenať: myómy maternice, hormonálna nerovnováha, polyp na maternici

Normálny menštruačný cyklus je kdekoľvek medzi 21 a 35 dňami (ideálny 28 dní). Je preto úplne normálne, ak majú niektoré ženy len 9 cyklov počas celého roka. Ak ste doteraz mali pravidelný cyklus a odrazu sa začne meniť, netreba hneď panikáriť. Je samozrejmé, že v 40tich rokoch sa vaša perióda mení a už nie je taká, aká bola pred 20timi rokmi. Výrazné zmeny a nepravidelnosť vašej menštruácie však môžu byť vyvolané aj vplyvom hormonálnej nerovnováhy, myómov na maternici či kvôli výskytu polypov (nezhubné výrastky na vnútornej stene maternice). Na liečbu týchto problémov môže lekár predpísať účinné lieky alebo pomôcť môžu i malé invazívne chirurgické zákroky.

Kedy navštíviť lekára? Ak máte menej ako 8 menštruácií za rok alebo ak bola váš menštruačný cyklus pravidelný, no odrazu vám po dobu 3 mesiacov vynechala menštruácia.


Prečítajte si aj: Ako oddialiť menštruáciu?